8 mei 2024
Thumbnail voor Barcelona en Dubai vorig jaar belangrijkste bestemmingen voor Schiphol

Barcelona en Dubai vorig jaar belangrijkste bestemmingen voor Schiphol

SCHIPHOL - Barcelona en Dubai voerden in 2022 de ranglijst aan van de drukste routes op Schiphol, in de categorieën Europa en intercontinentaal. Het vliegverkeer op de luchthaven krabbelde vorig jaar verder op, maar de effecten van de coronacrisis waren in de cijfers nog goed zichtbaar.


Op de lijst van voornaamste Europese bestemmingen maakt Londen Heathrow een flinke sprong. Na het opheffen van de strenge Britse inreisregels keerde de luchthaven terug in de bovenste regionen, waar het doorgaans altijd bivakkeert. Londen is al decennia de belangrijkste stad die vanaf Schiphol wordt aangevlogen, via luchthavens Heathrow, Gatwick, City, Stansted en Luton. Deze zomer wordt ook Southend, dat zich profileert als ‘de zesde luchthaven van Londen’ weer met Schiphol verbonden, door een lijndienst van easyJet.

Amerika herstelt zich, Azië afwezig
De lijst van populairste intercontinentale bestemmingen (dus buiten Europa) wordt aangevoerd door Dubai. Opvallend is de terugkeer van flink wat Noord-Amerikaanse bestemmingen. Van de twintig drukste verre routes gaan er elf richting de VS, eentje naar Canada en één naar Mexico. Overigens hanteert de VS op dit moment nog steeds strenge inreisregels: wie niet volledig gevaccineerd is, komt het land niet binnen.

Aziatische bestemmingen ontbreken nagenoeg in de lijst, Singapore uitgezonderd. Singapore Airlines onderhield tijdens de coronacrisis vrijwel continu – enkele maanden uitgezonderd – passagiersvluchten tussen Schiphol en Singapore.