19 mei 2024
Thumbnail voor Barcelonese bus uit apps gehaald in strijd tegen overtoerisme

Barcelonese bus uit apps gehaald in strijd tegen overtoerisme

Inwoners van de wijk La Salut in Barcelona krijgen iets meer ruimte in de bus. Lijndienst 116, de bus die door de wijk naar het populaire Park Güell rijdt, wordt namelijk uit Google en Apple Maps gehaald. Dat moet ervoor zorgen dat toeristen de lijndienst minder snel zullen pakken en de bus door locals gebruikt kan worden.

Lijndienst 116 in Barcelona wordt uitgevoerd met een minibus met 20 zitplaatsen. De bus is klein genoeg om door de smalle straatjes in de omgeving te rijden, maar raakt snel vol,  zeker als de bus veel door toeristen wordt gebruikt om naar Park Güell te gaan. Het gemeentebestuur was de drukte zat en heeft er nu voor gezorgd dat de route van Google en Apple Maps is verwijderd, in de hoop dat toeristen de bus niet meer nemen.

“In eerste instantie moesten we lachen om het idee”, zegt een plaatselijke activist tegen The Guardian. “Maar we zijn verbaasd dat de maatregel zo effectief is.” De activist, die al acht jaar campagne voert voor minder toerisme in zijn gemeente, grapt bij de Britse krant: “Het volgende dat we moeten doen is het hele Park Güell van Google Maps verwijderen.”