3 mei 2024
Thumbnail voor Bloco de Esquerda in Portugal bepleit einde binnenlandse vluchten

Bloco de Esquerda in Portugal bepleit einde binnenlandse vluchten

Bloco de Esquerda - het Linkse Blok - heeft in Portugal voorgesteld de binnenlandse verbindingen tussen Lissabon, Porto en Faro op te heffen en rond 2030 te vervangen door “beter, sneller en betaalbaar” treinvervoer. Premier Montenegro heeft zich er nog niet over uitgelaten.

De linkse partij zegt dat de relatief korte afstanden tussen de luchthavens op het Portugese vasteland het opheffen van de binnenlandse vluchten rechtvaardigt. De afstand tussen Porto en Lissabon is 300 kilometer. Op de route rijden treinen, die er drie uur over doen. Het traject van Lissabon naar Faro meet 277 kilometer. Ook daar is een spoorverbinding.

De meeste binnenlandse vluchten in Portugal vinden overigens niet over land plaats, maar over de Atlantische Oceaan, van en naar de eilandengroep de Azoren en Madeira.

Minderheid
Of het Linkse Blok, dat weinig in de melk te brokkelen heeft in Portugal, van andere partijen steun krijgt voor zijn voorstel is de vraag. De centrumrechtse Democratische Alliantie werd bij de verkiezingen van vorige maand de grootste partij en vormt nu een minderheidsregering.

Premier Luís Montenegro heeft recentelijk wel al zijn plannen voor de luchtvaart ontvouwd: hij wil de privatisering van staatsbedrijf TAP Air Portugal doorzetten. Air France-KLM heeft aangegeven TAP voor een deel of in zijn geheel over te willen nemen.

Over de status van de binnenlandse vluchten heeft Montenegro zich niet uitgelaten.