19 juni 2024
Thumbnail voor Boeing 737 van China Eastern Airlines verongelukt in zuidelijk China

Boeing 737 van China Eastern Airlines verongelukt in zuidelijk China

WUZHOU - In het zuiden van China is maandag een Boeing 737-800 van China Eastern Airlines verongelukt. Vlucht MU5735 was met 132 inzittenden onderweg van Kunming naar Guangzhou, toen het vliegtuig ten zuidoosten van de stad Wuzhou in de regio Guangxi van de radar verdween.


Op videobeelden, gemaakt door de lokale bevolking, is te zien dat het toestel is neergekomen in een bosrijk, bergachtig gebied. Op de beelden zijn delen van de vleugel van de Boeing 737-800 te zien. Andere niet-geverifieerde beelden zouden de laatste seconden van vlucht MU5735 laten zien (zie onderaan dit bericht).

Op basis van ADS-B transpondergegevens van Flightradar24 is op te maken dat het vliegtuig kort voor de crash nog op een hoogte van ruim 29.000 voet vloog en een plotselinge duikvlucht maakte.

Het verongelukte toestel, met de registratie B-1791, was in 2015 nieuw vanaf de fabriek aan China Eastern afgeleverd. Onder de inzittenden waren volgens de luchtvaartautoriteiten 123 passagiers en 9 bemanningsleden.

China Eastern, met een vloot van zo'n zeshonderd vliegtuigen één van de drie grootste luchtvaartmaatschappijen van China, heeft qua veiligheid een goede staat van dienst. De maatschappij is aandeelhouder van Air France-KLM (9,6 procent) en partner van KLM binnen SkyTeam.