12 juli 2024
Thumbnail voor Brussels Airport: vertrouwen om te reizen moet terugkomen

Brussels Airport: vertrouwen om te reizen moet terugkomen

BRUSSEL - Brussels Airport krabbelt na een dramatisch coronajaar langzaam weer op. De luchthaven verwacht eind dit jaar weer op driekwart van de maandelijkse passagiersaantallen van 2019 te zitten, maar rekent niet op een volledig herstel vóór 2024-2025. “Het herstel van de laatste twintig procent zal het langste duren”, zegt Léon Verhalen, Director Aviation Development.


Sinds half april, toen het Belgische reisverbod werd opgeheven, heeft het aantal reizigers weer een voorzichtig stijgende lijn te pakken. Omdat sommige andere landen zelf een reisverbod instelden, steeg het aantal reizigers minder snel dan eerder gehoopt. “Marokko is daar een voorbeeld van; dat betekende gelijk duizenden passagiers minder, omdat ons Marokko-netwerk traditioneel heel sterk is. Sinds Marokko op 15 juni weer open ging zien we een enorme inhaalbeweging. Het aantal vluchten van Royal Air Maroc en Air Arabia is daardoor verdubbeld.”

In januari zat Brussels Airport nog op zestien procent van het aantal reizigers in 2019. Door de travel ban zakte dat naar zo’n tien procent in februari, maart en april. In mei lag het aantal passagiers op achttien procent in vergelijking met 2019, in juni steeg dat naar 27 procent. “In juli en augustus verwachten we uit te komen op zo’n vijftig procent ten opzichte van twee jaar geleden. Eind dit jaar, wanneer de meesten zijn gevaccineerd, hopen we driekwart van het aantal reizigers van 2019 te verwelkomen.” Voor heel 2021 rekent Brussels Airport op zo’n tien miljoen reizigers. “Dat cijfer wordt heel negatief beïnvloed door de eerste maanden van het jaar.”  

Geleidelijk herstel
Deze zomer zijn 170 bestemmingen bereikbaar vanaf Brussels Airport. “Dat waren er voorheen iets meer dan tweehonderd”, zegt Verhallen. Veel bestemmingen worden nog in een lagere frequentie dan voorheen aangevlogen. “Waar we vroeger negen vluchten per dag hadden naar Geneve, zijn dat er nu nog maximaal drie.” Brussels Airport verwacht pas weer rond 2024-2025 de passagiersaantallen van 2019 te kunnen halen. “Het herstel van de laatste twintig procent zal het langste duren. Daarbij gaat het vooral om zakelijk vervoer. Dertig procent van onze passagiers zijn zakenreizigers en het gaat heel lang duren voordat dat hersteld is.”

Lees het volledige interview met Léon Verhallen in de augustus-editie van Luchtvaartnieuws Magazine. Bestel hier een exemplaar of neem een abonnement.