5 maart 2024
Thumbnail voor Californië roept noodtoestand uit om ‘zwaarste storm van seizoen’

Californië roept noodtoestand uit om ‘zwaarste storm van seizoen’

Grote delen van Californië zijn maandag overstroomd nadat een storm zware regenval had veroorzaakt. De Amerikaanse staat heeft de noodtoestand uitgeroepen en honderdduizenden mensen zitten zonder stroom.

Californië heeft sinds zondag te maken met een storm, die door de Amerikaanse National Weather Service (NWS) wordt omschreven als "zwaarste storm van het seizoen". Deze raast met windvlagen van tegen de 100 kilometer per uur en hevige regenval over de staat. "Zware regenval zal levensbedreigende overstromingen veroorzaken in steden, evenals puinstromen en modderstromen", aldus de NWS.

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft de noodtoestand uitgeroepen voor acht gebieden in het zuiden van de staat, waaronder Los Angeles, San Diego en Santa Barbara. Newsom noemde de storm "zwaar met gevaarlijke en mogelijk levensbedreigende gevolgen".

Maandagochtend zaten bijna 700.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom en waren tientallen vluchten van en naar Los Angeles geannuleerd of vertraagd.