15 april 2024
Thumbnail voor Definitie van een veilige bestemming is voor iedereen anders: ‘Reizigers laten zich niet tegenhouden’

Definitie van een veilige bestemming is voor iedereen anders: ‘Reizigers laten zich niet tegenhouden’

Canada is in 2024 uitgeroepen tot het meest veilige land ter wereld. Voor het negende jaar op rij heeft de Amerikaanse reisverzekeraar BHTP het land op nummer een staan, op de voet gevolgd door Zwitserland en Noorwegen. Niet voor niets heeft deze bestemming de hoofdrol in de Reisbizz Magazine Special van deze maand.


Canada wordt geroemd om haar lage misdaadcijfers en inclusiviteit; ongeacht de achtergrond, cultuur, genderidentiteit, seksuele geaardheid, religie, fysieke en mentale mogelijkheden voelen reizigers zich welkom. Hoe borg je veiligheid op reis nu eigenlijk? Reisbizz nam contact op met Helen Lagerwerf, Accountmanager bij Travel Trend.

De rol van veiligheid
"Veiligheid speelt zeker een rol bij het plannen van een reis, maar reizigers laten zich ook niet zomaar volledig afschrikken", vertelt Helen. "Bovendien zien wij dat reizigers naar landen met een wat minder goede reputatie op het gebied van veiligheid over het algemeen meer bereisd zijn en zich goed bewust van eventuele veiligheidsrisico’s."

Travel Trend is niet alleen aanbieder van Canada maar ook van Brazilië, de hekkensluiter in de lijst van veilige bestemmingen. Op de vraag wat volgens Helen het grote verschil in reizen maakt, antwoordt ze: "In Canada rijden onze klanten voornamelijk zelf met een huurauto of camper. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld Brazilië, waar Travel Trend reizigers eigenlijk altijd vergezeld worden door een chauffeur en gids, of in een internationaal gezelschap reizen. Dat betekent dat er altijd begeleiding is en onze klanten goede instructies krijgen als zij bijvoorbeeld ’s avonds in een grote stad uit eten willen gaan. Aangezien klanten beter zijn voorbereid, wordt een eventueel veiligheidsrisico hiermee aanzienlijk beperkt. Daarnaast trekken onze reizigers in Brazilië voornamelijk het binnenland in, bijvoorbeeld naar de Amazone en de Pantanal. Dat is ook heel iets anders dan ’s avonds over de boulevard in Rio lopen."

"Veiligheid speelt zeker een rol bij het plannen van een reis"

Wat is 'veiligheid'?
Het klinkt als een gemakkelijke vraag, maar de definitie van een veilige bestemming is in basis voor iedereen anders en in de loop van de tijd veranderd. Volgens bovengenoemd onderzoek was een veilige plek oorspronkelijk een plek die grotendeels vrij is van terroristische activiteiten. Toen werd het een plek die veilig was voor uitbraken van ziekten. Nu is het een plek waar alle soorten mensen zich vrij kunnen bewegen zonder discriminatie of intimidatie.

Op de vraag wat veiligheid voor Travel Trend betekent, antwoordt Helen: "Veiligheid is inderdaad een relatief begrip wat door iedereen anders wordt ervaren. Vaak denkt men direct aan politieke onrust of berovingen, maar juist ook de fysieke veiligheid op zogezegd ‘veilige’ bestemmingen veroorzaakt door bosbranden of andere natuurrampen kunnen een bedreiging vormen. Dat zag je afgelopen jaar bijvoorbeeld in Canada toen er bosbranden waren op Vancouver Island. Op dat soort momenten staat het Travel Trend team klaar om de reizigers te adviseren en waar nodig om te boeken zodat zij onbezorgd hun reis kunnen voortzetten, of met een veilig gevoel op reis kunnen gaan."

Situatie Peru
Meer recentelijk was er ook een veiligheidssituatie in Peru, waar in december 2022 de noodtoestand werd uitgeroepen vanwege hevige protesten rondom de afzetting van de toenmalige president. "Wij hebben toen uiteraard geen reizen uitgevoerd. Medio februari 2023 werd de situatie in Peru weer rustig en kwam de vraag naar reizen naar Peru weer langzaam op gang. Het duurt dan meestal even voordat de paxaantallen weer op het oude niveau zijn, maar reizigers laten zich niet weerhouden", aldus Helen.

Wil jij meer weten over Canada en ben je benieuwd naar onze USA & Canada Special? De printversie is al onderweg naar onze abonnees, maar de online variant is vanaf deze week te downloaden. Meld je aan als Reisbizz Society lid en ontvang de online versie als eerste in je mailbox.