3 maart 2024
Thumbnail voor Coronasituatie Curaçao: avondklok ingesteld en nog twee IC-bedden beschikbaar

Coronasituatie Curaçao: avondklok ingesteld en nog twee IC-bedden beschikbaar

WILLEMSTAD - De coronasituatie lijkt op Curaçao weer de verkeerde kant op te gaan. Het aantal beschikbare intensive care bedden in het Curaçao Medical Center (CMC) heeft bijna zijn maximale capaciteit bereikt en gisteren werd er wederom een avondklok aangekondigd die vanaf vandaag 12 uur ’s avonds in gaat.


Deze avondklok geldt voorlopig tot half vijf ’s ochtends. Ook zijn er op het eiland andere maatregelen weer van kracht. Zo geldt er een samenscholingsverbod van maximaal honderd mensen en moet er bij samenkomsten twee meter afstand worden gehouden. Ook mag er niet worden gedanst en muziek worden gemaakt. Ondernemers waaronder restaurants en casino’s moeten om elf uur ’s avonds de deuren sluiten.

De IC-afdeling loopt momenteel vol met patiënten die na een coronabesmetting intensieve zorg nodig hebben. Door personeelstekort zit het ziekenhuis bijna op de maximale IC-zorg die het kan leveren. Het aantal besmette gevallen die medische zorg nodig hebben, is in de afgelopen weken verdrievoudigd. Afgelopen woensdag lagen er 34 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan veertien op de reguliere IC. Het ziekenhuis is de hele dag druk aan het schuiven geweest om alle patiënten de nodige zorg te kunnen geven.

Drie nieuwe Covid-patiënten
Omdat op de IC zestien bedden beschikbaar zijn, is begin deze week de hartafdeling vrijgemaakt om non-Covid IC-patiënten op te vangen en overweegt het ziekenhuis om ook de operatie-herstelkamer vrij te maken. Op dit moment zijn er op de reguliere IC nog twee bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Dat terwijl er gisteren alleen al drie nieuwe Covid-patiënten op de IC zijn opgenomen.

Eerder deze week trok de directeur van het ziekenhuis, Gilbert Martina, al aan de noodklok. Martina drong aan op extra maatregelen vanuit de overheid omdat het ziekenhuis momenteel niet genoeg artsen en verpleegkundigen heeft om de snelle stijging coronapatiënten aan te kunnen. Minister-president Gilmar Pisas noemde dat later een overdreven reactie van Martina.

Extra medisch personeel
Pisas stelde op de hoogte te zijn van de situatie in het CMC en regelmatig overleg te voeren met de betrokkenen. Achter de schermen is de minister-president naar eigen zeggen druk bezig met het aantrekken van extra medisch personeel om zo de eventuele stijging van patiënten aan te kunnen. Pisas probeerde extra maatregelen zo lang mogelijk uit te stellen om zo de economie draaiende te houden.

Volgens Ashley Duits, directeur van de Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao, is het inmiddels een pandemie geworden van niet-gevaccineerden. “Wat je ziet is dat de mensen die op de IC terechtkomen, allemaal niet gevaccineerd zijn. Ook het aantal Covid-patiënten dat medische zorg nodig heeft, is grotendeels niet-gevaccineerd”.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met onze mediapartner Curaçao.nu.