19 mei 2024
Thumbnail voor De studiereis van… Mariske en Annemieke naar Java en Bali

De studiereis van… Mariske en Annemieke naar Java en Bali

Special Traffic ging halverwege april met een groep op studiereis naar Indonesië. Mariske Haitsma van The Travel Club en Annemieke Roelofsen van TravelXperts Den Ham deden voor Reisbizz verslag van deze reis op social media. Een goede reden om het tweetal nog even te vragen naar hun ervaringen voor de rubriek 'De Studiereis van...'

In de 12-daagse rondreis trok de groep naar verschillende plekken op Bali en Java. In het bomvolle programma stonden diverse activiteiten als een fietstocht, een treinreis, een excursie naar een waterval, een vulkaan en een bezoek aan koffieplantage. De groep heeft zich dus geen moment hoeven te vervelen.

“We hebben een supermooie reis gehad”, vertelt Mariske. “Het leukst vond ik de fietstour. Een prachtige omgeving en zo stil. Echt geweldig! Hoeveel tinten groen bestaan er eigenlijk? Maar ook het beklimmen van de Bromo en het gevoel dat dit gaf. De vulkaan was behoorlijk aan het rommelen dus het was ook best spannend om daarboven op de kraterrand te staan. Ook prachtig was de wandeling langs rijstvelden naar de waterval op Bali en het klimmen en klauteren om er nog dichterbij te kunnen komen.”

Fietsen
Annemieke vond de fietstour in het landelijk buitengebied nabij Jogyakarta erg bijzonder. “We reden door onder meer een Kampung (lokaal dorp) met de fiets en eindigden met een heerlijke lunch bij de gids thuis. Ook de jeeptour langs de Merapi-vulkaan vond ik erg gaaf. Verder vond ik het geweldig om in het Kappa Senses hotel in Ubud te verblijven”, aldus Annemieke.

Het viel Mariske op dat Indonesië een land is van grote contrasten. “Je kunt langs een eenvoudig hutje rijden terwijl vlak daar achter een multinational z’n bedrijf heeft gebouwd. Superdrukke steden, prachtig rustig platteland, mooi weer en enorme hoosbuien, volop toerisme (Bali) maar ook genoeg plekjes waar je geen mensen tegenkomt, dus voor ieder wat wils.”

Ook Annemieke viel het op dat er een groot contrast is tussen het geloof van inwoners van Java en Bali. “Ik heb heel veel geleerd over Java en Bali, het was bijzonder om mee te maken dat op Java de meerderheid moslim is en op Bali de meerderheid Hindoeïstisch. Daardoor zijn deze twee eilanden heel verschillend. Ook is Bali een stuk westerser”, aldus Annemieke.

Bezienswaardigheid
Maar er waren ook dingen die een beetje storend waren, vertelt Mariske. “Op Java waren wij een bezienswaardigheid. We zijn veel en vaak op de foto of film gezet. Lange, blonde Nederlanders zijn blijkbaar een bezienswaardigheid op zich. Ik begon het op een gegeven moment storend te vinden, dat is wel iets dat klanten moeten weten. Dat was gelukkig op Bali niet het geval.”

Mariske vertelt dat ze nog regelmatig door haar foto’s bladert: “Het was zo’n overweldigende reis. En iedere keer is er een besefmomentje: daar was ik gewoon bij. Onbeschrijfelijk! De leuke groep collega’s, de top reisbegeleiding door Lisanne, de goede chauffeurs en gidsen, alles wat we gedaan en gezien hebben: ik voel me een bevoorrecht mens dat ik dit heb mogen meemaken!”

“Wat mij het meest bij is gebleven van deze studiereis is de vriendelijkheid van de bevolking, de overweldigende natuur en de diversiteit”, sluit Annemieke af. “Ik zou hier zeker nog een keer naar toe willen!”