19 september 2024
Thumbnail voor De Studiereis van UStravel.nl naar Texas Hill country: ‘Ondergedompeld in Texaanse cultuur’

De Studiereis van UStravel.nl naar Texas Hill country: ‘Ondergedompeld in Texaanse cultuur’

In juni organiseerde UStravel.nl in samenwerking met Condor Airlines en Travel Texas een studiereis voor reisagenten naar Texas. In totaal reisde een groep van 12 personen door het prachtige Hill Country met prachtige natuur, wijngaarden, Europese en Mexicaanse cultuur en heerlijk eten. Wolfgang Hendrix van UStravel.nl vertelt over de reis. “Onze reis door Texas Hill Country was een aaneenschakeling  van bijzondere gebeurtenissen en we hebben ons een week ondergedompeld in de Texaanse cultuur en levensstijl.”

“Deze bijzondere studiereis van negen dagen begon voor mij in Arnhem vanwaar wij met de trein naar Frankfurt Airport reisden”, vertelt de directeur/eigenaar. “Een prima rechtstreekse verbinding. Onderweg sloten ook de deelnemers van de reis die in het zuiden wonen aan.”

De groep bestond uit: Suzanne Buijssen, Manita De Kinkelder - de Roo, Jolanda Legters en Thea Jacobs van Yourtravel, Paulien Molema van Travel Club, Erwin van der Mulen van Reiscreaties, Anouk van Hartingsveld van Face2Face en Leon van Zijl van Buitengewoon Reizen. Namens UStravel.nl waren Wolfgang Hendrix en José Kraan aanwezig. Voor Condor Yvonne Halderman en Travel Texas werd vertegenwoordigd door Danielle Goedkoop.

“Frankfurt Airport is een grote maar ook overzichtelijke luchthaven”, zo vervolgt Hendrix zijn verhaal. “Inchecken bij Condor ging vlot, bijzonder was wel dat je een online of uitgeprinte versie van je ESTA moest laten zien. De rechtstreekse vlucht naar San Antonio verliep voorspoedig, Condor is een prima maatschappij met servicegericht en vriendelijke cabinepersoneel.”

De aankomst in San Antonio was wat chaotisch, zo vertelt Hendrix. “Er zijn pas enkele airlines die intercontinentaal op deze stad vliegen en je moet, in tegenstelling tot andere luchthavens, eerst je bagage ophalen en dan ga je pas door Customs.” Toen dat allemaal achter de rug was werden de Alamo huurauto’s opgehaald (“zoals gewoonlijk prima geregeld, mede door de ‘Skip the Counter’ optie”). Vervolgens ging de groep naar de stad die op een kwartier rijden van de luchthaven ligt. 

“We arriveerden aan het einde van de dag in San Antonio, dus we fristen ons even op om daarna in de stad een gezellig terrasje aan de San Antonio Riverwalk te zoeken voor een hapje en een drankje. Aan de Riverwalk vind je niet alleen terrasjes van hotels, café’s en restaurants, maar ook veel leuke winkels. Veel restaurants serveren de Tex-Mex keuken, waar de ober de guacamole aan je tafel klaarmaakt.”

“De volgende ochtend bezochten we het fortcomplex de Alamo, centraal gelegen in de stad en de bakermat van de vrijheid in Texas. In de avond gingen we naar de San Fernando kathedraal met een spectaculaire lichtshow”, aldus Hendrix. “De stad heeft een belangrijk Spaans koloniaal verleden met verschillende missieposten, wat we de volgende dag zagen toen we de Mission San José bezochten, waar een Ranger ons een tour gaf.”

De volgende ochtend begon wat regenachtig, “wat niet zo erg was, aangezien het de vorige dagen ( en alle dagen daarna) behoorlijk heet was. Eerst bezochten we de Natural Bridge Caverns met twee prachtige grotten en vijf unieke tours. We maakten een lunchstop in New Braunfels met historisch district Gruene. Daarna gingen we door naar San Marcos die wordt doorkruist door de San Marcos River, beginnend in Spring Lake. De rivier is niet heel diep en je kunt er zwemmen, kanoën en met banden de rivier af. Op Spring Lake vind je boten met een glazen bodem die je meenemen over het meer. Dit was zeker een leuk tochtje met als kapitein een student aan de naastgelegen Texas State University.”

Eén van de grotere attractie van San Marcos is de Premium Outlets. “Met ruim 220 winkels is dit letterlijk ‘Shop till you drop’! Dit was niet tegen dovemansoren gezegd en met grote tassen vol nieuwe spullen gingen we voor de echte Texas BBQ ervaring (en dat wil je niet missen) naar Kent Black’s Barbecue, waar we genoten van heerlijke brisket en grote ribs met cole slaw en mais.”

Dan op weg naar de hoofdstad van Texas: Austin! “Ook wel de Live Music Capital of the World genoemd. De stad zit vol prachtige muurschilderingen die we hebben bekeken tijdens een tour met gids. Lunchen deden we bij een aantal foodtrucks, deze stonden in een cirkel met picknicktafels in het midden. Zo kon iedereen zijn eigen keuze maken, waarna we samen hebben gegeten.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“Daarna vervolgden we onze reis naar het door Duitse kolonisten in 1846 opgerichte Fredericksburg in Texas Hill Country”, gaat Hendrix verder. “Je vindt rondom Fredericksburg zo’n 100 wijnhuizen en wijngaarden. Een wijnproeverij is hier dan ook een must. We hebben heerlijk geluncht bij Hill & Vine. ’s Avonds bezochten we Luckenbach, je stapt terug in de tijd wanneer je deze Trading Post uit 1849 bezoekt. Buiten de - in originele staat verkerende - General Store annex Post Office, worden hier elke dag concerten gegeven. De volgende ochtend was het al heel vroeg opstaan om de Enchanted Rock State Natural Area te bezoeken om naar boven te klimmen en daar de zon op te zien komen.”

De volgende en laatste stop was Bandera. “Meer ‘cowboy’ dan dit ga je het niet krijgen!”, vertelt Hendrix. “Als eerste reden we naar een ranch, waar we een paardrijtocht gemaakt hebben en daarna werden getrakteerd op een heerlijke lunch, klaargemaakt op een houtvuur.”  Bandera is ontstaan in 1850. “Je vindt er nog steeds ranches en saloons. In de hoofdstraat vind je tal van leuke winkeltjes en restaurantjes waaronder de O.S.T. (Old Spanish Trail Restaurant) waar we geluncht hebben.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“De volgende ochtend vertrokken we al vroeg naar de Mayan Ranch, vanwaar we op weg gingen naar een echte Cowboy Cookout: superleuk om mee te maken. Daarna hebben we een shooting range bezocht, waar we een leuke ontmoeting hadden met een paar Texanen die bijna omvielen van verbazing toen ze begrepen dat het in Nederland zeer ongewoon is en dat niemand van ons ooit een kogel had afgevuurd. Dat konden ze niet over hun kant laten gaan en na uitgebreide uitleg hebben we op een paar kleiduiven geschoten, wat toch wel heef gaaf was.”

“Helaas zat onze reis in dit stukje Texas na ons bezoek aan Bandera erop. Texas, de manier van denken en doen en de vrijheid van de mensen heeft een speciale plaats bij mij veroverd. Voor mij was vooral het paardrijden in Bandera en de relaxte sfeer daaromheen één van de hoogtepunten van deze reis. Texas is voor mij voor in de USA een “Must do” bestemming.  Ik kom in ieder geval nog terug”, zo sluit Hendrix af. “Voor de terugreis was er voor de meeste van ons een fijne upgrade bij Condor. De Business Class van Condor is zeer de moeite waard waarbij het  lay-flat bed er voor zorgde dat we topfit aankwamen in Frankfurt.”