19 juni 2024
Thumbnail voor Dirk Jan Nieuwenhuis en Frank Oostdam: Respect voor elkaars positie en bondgenoten

Dirk Jan Nieuwenhuis en Frank Oostdam: Respect voor elkaars positie en bondgenoten

BREMEN - Respect voor elkaars positie en bondgenoten. Zo omschrijft Frank Oostdam het veelvuldig contact met Dirk Jan Nieuwenhuis, directeur van Consulaire Zaken en Visumbeleid. Tijdens het ANVR-congres in Bremen werden de deelnemers bijgepraat over de reisadviezen en werd er ruimte geboden voor interactie.


“Wij hadden als Ministerie van Buitenlandse Zaken de 100 procent verantwoordelijkheid voor de reisadviezen met misschien maar 10 procent kennis. Hebben we alles goed gedaan? Nee. Kan het beter? Ja”, steekt Nieuwenhuis hand in eigen boezem. Als positief punt van aandacht noemt Nieuwenhuis dat er met hulp van het ministerie ruim 30.000 reizigers gerepatrieerd zijn en dat de website Nederlandwereldwijd, het platform vanuit het ministerie, meer dan 120 miljoen keer is geraadpleegd.

Zijn we van corona af?
Nieuwenhuis stelt dat er coronaregels van toepassing blijven in het buitenland. “We blijven er aandacht voor houden en er blijft één kleurcodering. Ook blijven we de slogan ‘wijs op reis’ gebruiken. Verder licht hij toe dat er geen reisadvies op Europees niveau komt. “Dit willen we niet in de handen van Brussel leggen. Uiteraard vindt er overleg plaats, maar voor het volledig aan Brussel overlaten is geen draagvlak.”

Lappendeken
Om weer een lappendeken in Europa te voorkomen, is er intensief contact met de buurlanden. “We willen geen grote verschillen binnen de landen in Europa. Dat is ook onbegrijpelijk voor de Nederlandse consument en niet meer uit te leggen. Daarom proberen we ook hetzelfde advies uit te brengen als onze buurlanden.” Verder benadrukt Nieuwenhuis dat we niet meer dat jojo effect willen wat betreft de reisadviezen. “De ene dag waren we druk met het geel kleuren van de wereldkaart, om vervolgens de volgende dag de landen weer op oranje te moeten zetten. Geen paniekvoetbal meer vanwege de verschillende varianten die de kop opstaken.”