23 mei 2024
Thumbnail voor Drukte op Schiphol beheersbaar tijdens eerste dag meivakantie

Drukte op Schiphol beheersbaar tijdens eerste dag meivakantie

Op de eerste zaterdag van de meivakantie is het druk op Schiphol, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Er zijn wachtrijen, maar passagiers hoeven niet lang te wachten, volgens haar. "De drukte is beheersbaar en de sfeer onder passagiers is goed", verklaarde de woordvoerster vandaag.

De luchthaven had eerder deze week aangekondigd dat ze een 10 procent hogere drukte verwachtten in vergelijking met vorig jaar tijdens de meivakantie. Gedurende de meivakantie verwacht Schiphol gemiddeld meer dan 70.000 vertrekkende passagiers per dag.

Geen problemen te verwachten
Twee jaar geleden leidden personeelstekorten, met name bij de beveiliging, tot lange wachtrijen tijdens vakantieperiodes, waardoor sommige passagiers hun vluchten misten en er zelfs opstootjes ontstonden. Om de chaos van de zomer van 2022 te voorkomen, had financieel topman Robert Carsouw in februari verklaard dat de luchthaven aanzienlijk meer beveiligers had aangenomen.

De vakbond FNV heeft deze week verklaard geen problemen te verwachten op Schiphol tijdens de meivakantie. "We zien vanuit verschillende hoeken dat werkgevers veel inspanningen leveren om deze piek in het voorjaar en de zomer goed te beheren," zei FNV-bestuurder David van de Geer.

Prioriteit
Ook de Koninklijke Marechaussee heeft recentelijk verklaard goed voorbereid te zijn op de drukte tijdens de meivakantie op de luchthaven. Een woordvoerder meldde dat de bezetting "goed gevuld" is. "Als het erg druk wordt, geven we prioriteit aan vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen."