17 mei 2024
Thumbnail voor Duitse reisorganisatie Shauinsland valt weer onder SGR vrijstellingsregeling

Duitse reisorganisatie Shauinsland valt weer onder SGR vrijstellingsregeling

SCHIPHOL - SGR heeft laten weten dat de Duitse reisorganisator Shauinsland Reisen weer onder de SGR vrijstellingsregeling valt. Met ingang van 2 mei 2022 zou de verleende vrijstelling aan de reisorganisatie door de SGR zijn onttrokken, maar nu valt Shauinsland toch weer onder de vrijstellingsregeling, zoals door de ANVR verzocht.


Buitenlandse reisorganisatoren kunnen aan SGR een Verklaring Leveringsplicht geven. Zij garanderen dan de nakoming van de reisovereenkomst, ook bij faillissement van de bemiddelende Nederlandse reisagent en zelfs als zij niet door de Nederlandse reisagent betaald hebben gekregen. Bij de verkoop is de reisagent dan vrijgesteld van het leveren van een bankgarantie over de voor die reisorganisatoren afgesloten reisovereenkomsten.

Vanaf begin mei was deze vrijstelling door de SGR bij Shauinsland-Reisen GmbH en Alltours Flugreisen GmbH ingetrokken. Hierdoor zouden de pakketreizen/reisdiensten van deze twee Duitse touroperators voor retailers weer vallen onder de risicodragende omzet van de retailer. Volgens de ANVR vraagt de SGR, als tegemoetkoming richting de retail, geen afdracht van de consumentenheffing over de periode dat de vrijstelling van Shauinsland er niet was. “Dit betekent dat vanaf heden de heffing niet meer moet worden geïncasseerd bij consumenten indien er een Schauinsland reis wordt verkocht via bemiddeling van een retailer.”

Voor Alltours is nog geen sprake van een vrijstelling, meldt de ANVR. “Dit betekent dat voor Alltours nog steeds een heffing in rekening moet worden gebracht en vallen de pakketreizen/reisdiensten van Alltours onder de risicodragende omzet van de retailer. Indien er een vrijstelling voor Alltours komt, dan dient de afdracht ook plaats te vinden voor de periode dat er geen vrijstelling was.”