20 mei 2024
Thumbnail voor Estland: 2023 is het jaar van de sauna

Estland: 2023 is het jaar van de sauna

TALINN - Estland is een echt saunaland. De saunatraditie in Estland is zo’n achthonderd jaar oud en zit nog steeds diepgeworteld in de cultuur. Het spirituele ritueel van de rooksauna-traditie is al die eeuwen intact gebleven. Op een aantal plaatsen in Estland zijn nog steeds traditionele rooksauna’s te vinden. Vanwege die saunacultuur heeft Estland 2023 uitgeroepen tot het jaar van de sauna.


In deze Baltische staat zijn de wellnessmogelijkheden eindeloos. Er zijn prachtige spa’s midden in de stad of juist omringd door ongerepte natuur. Je kunt kiezen voor een dagje spa of voor een verblijf van meerdere dagen, om helemaal tot rust te komen. Ook vind je vaak een sauna in zomerhuisjes.

Naast de traditionele rooksauna, waarbij je hout verbrandt in een kachel zonder schoorsteen, zijn er ook andere sauna’s en rituelen in Estland. Voor een infrarood, stoom en Finse sauna kan je ook prima terecht in Estland.

Behandelingen
Dat het land bijzondere rituelen erop nahoudt, blijkt wel uit het volgende. Neem bijvoorbeeld ‘whisking’ waarbij je in de sauna met takjes van een berkenboom wordt geslagen. Daarnaast kan je in de hoofdstad Tallinn op chocoladeretraite gaan in hotel Telegraaf. Tijdens deze volledige lichaamsmassage wordt je eerst ingesmeerd met een verwikkende scrub met bruine suiker, waarna je omhuld wordt met warme chocolademelk.