10 mei 2024
Thumbnail voor Europese Commissie: ‘Lidstaten willen geen extra eisen meer stellen bij coronareispas’

Europese Commissie: ‘Lidstaten willen geen extra eisen meer stellen bij coronareispas’

BRUSSEL - Vanaf komende maand willen de EU-landen geen extra test vragen of quarantaineplicht opleggen voor reizigers met een Europese coronapas. Dat meldt het ANP. Ook landen die tot dusver aanvullende eisen heeft gesteld, zoals Italië en Oostenrijk, hebben ingestemd met dit plan.


In de praktijk trekken verschillende landen hun eigen plan wat betreft de coronamaatregelen, terwijl Brussel sinds het uitbreken van de pandemie erop hamert dat alle landen hierin één lijn trekken. Sinds de landen het eens zijn over de geldigheid van de coronapas en wanneer het dus nodig is om een boosterprik te nemen vinden de lidstaten het minder nodig om nog extra regels te stellen voor reizigers. Ook het feit dat de omikronvariant minder gevaarlijk lijkt dan van te voren gedacht, speelt hierin mee.

De Europese Commissie zou er niet meer aan twijfelen dat de reisregels gelijk worden getrokken. De commissie verwacht dat de lidstaten de aanbeveling nu ook gaan uitvoeren, zo stelt een woordvoerder tegen het ANP. Wel wordt benadrukt dat landen evengoed nog eigen regels kunnen maken voor bijvoorbeeld toegang tot de horeca of het openbaar vervoer.