12 juli 2024
Thumbnail voor Eurostar gered: herfinancieringsovereenkomst met banken en aandeelhouders

Eurostar gered: herfinancieringsovereenkomst met banken en aandeelhouders

LONDEN - Eurostar heeft weer financiële ademruimte: het door de coronacrisis in moeilijkheden geraakte spoorwegbedrijf heeft een herfinancieringsovereenkomst gesloten met aandeelhouders en banken, ter waarde van 250 miljoen Britse pond.


Het herfinancieringspakket bestaat voornamelijk uit bijkomend eigen vermogen en bankleningen gegarandeerd door de aandeelhouders: SNCF, Patina Rail LLP en NMBS. Dankzij dit pakket kan Eurostar op korte tot middellange termijn aan de financiële verplichtingen voldoen.

Jacques Damas, de CEO van Eurostar, zegt hierover: "Iedereen bij Eurostar is opgetogen over deze sterke blijk van steun van onze aandeelhouders en banken, die ons in staat zal stellen onze dienstverlening aan de passagiers voort te zetten.”

In de komende tijd ligt de nadruk op het herstel van het netwerk. Vanaf 27 mei verhoogt Eurostar het aantal treinen op de route tussen Londen en Parijs naar twee dagelijkse retours en vervolgens naar drie vanaf eind juni. Op de route naar Rotterdam/Amsterdam blijft voorlopig één trein per dag rijden.

Dankzij de herfinanciering kan Eurostar ook de fusieplannen met Thalys voortzetten in het kader van het Green Speed-project. Door de krachten te bundelen willen de spoorwegbedrijven nog beter kunnen concurreren met het vliegtuig, als het milieuvriendelijke alternatief.