23 juli 2024
Thumbnail voor Frank Oostdam: ‘Slechte zaak als kabinet geen perspectief geeft op zomervakantie’

Frank Oostdam: ‘Slechte zaak als kabinet geen perspectief geeft op zomervakantie’

SCHIPHOL - Afgelopen weekend lekte informatie uit over de persconferentie van morgenavond. De avondklok zou worden verlengd en verdere versoepelingen zitten er volgens Haagse bronnen ook niet in. Voor de reisbranche zijn dit geen goede voortekens. Reisbizz.nl vroeg aan ANVR-directeur Frank Oostdam wat hij verwacht van de aankondigingen van morgen.


In de persconferentie van morgen zou er een apart reisadvies voor de meivakantie gegeven worden. Premier Rutte hoopte ook dat er iets gezegd kon worden over de zomervakantie. “Gelet op de besmettingscijfers, verwacht ik dat het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen, wat nu tot half april geldt, minimaal met een maand wordt verlengd”, vertelt Oostdam. “Op vakantie naar het buitenland zal dus nog niet kunnen in de meivakantie.”

Maar volgens Oostdam is dit niet geheel onterecht. “We moeten onze ogen niet sluiten voor de realiteit. De besmettingen blijven nou eenmaal stijgen”, vervolgt Oostdam. “Wat wel een slechte zaak zou zijn, is als het kabinet geen positief bericht geeft over de zomervakantie. Mensen moeten vertrouwen krijgen om weer op vakantie te gaan. Zo lang het kabinet geen perspectief biedt, zitten wij zonder boekingen en dus zonder inkomsten.”

Proefvakanties
De ontwikkelingen rondom proefvakanties staan er volgens Oostdam wel goed voor. “We hebben het voor elkaar dat het doorgaat. De precieze details moeten nog duidelijk worden, zoals het aantal reizen en welke touroperator betrokken wordt, maar we gaan ervan uit dat het doorgaat.” Vanaf april zou de eerste test uitgevoerd moeten worden. Wanneer dit goed verloopt, worden de reizen opgeschaald.

Oostdam: “Het blijft natuurlijk een pilot; het is een test verpakt als vakantie. Bij deze proefvakanties stellen wij dat je niet bijdraagt aan de besmettingen, zolang de vakantie verloopt via de organisatie. Deze stelling gaan we onderzoeken en komen we er vervolgens achter of de pilot werkt of niet.”

Maar volgens Oostdam is het eerst afwachten wat het kabinet morgen te melden heeft.