7 september 2024
Thumbnail voor Frank Oostdam: ‘Wij willen af van die steun, wij willen boeken’

Frank Oostdam: ‘Wij willen af van die steun, wij willen boeken’

SCHIPHOL - Heel Europa hanteert vanaf vandaag dezelfde inreisregels: Europese reizigers kunnen vrij reizen door de hele EU met een geldig coronabewijs zonder aanvullende quarantaine- of testverplichtingen. Daarnaast veranderen ook de regels voor de geldigheid van het vaccinatiebewijs. ANVR-voorzitter Frank Oostdam was dinsdagochtend aanwezig bij Goedemorgen Nederland om de nieuwe regels toe te lichten.


De verandering van de Europese inreisregels is volgens Oostdam goed nieuws voor de reisbranche. Wel veranderen naast de Europese inreisregels ook vanaf vandaag de regels voor de geldigheidsduur van het vaccinatiebewijs. Gevaccineerden moeten negen maanden na hun laatste vaccinatie een booster hebben gekregen om de geldigheid van het coronareisbewijs te verlengen. De regels voor test- en herstelbewijzen blijven gelijk.

In Goedemorgen Nederland vertelde Oostdam dat het grote verschil met voorheen is dat nu één dezelfde regel geldt voor heel Europa, waardoor het makkelijker wordt voor gevaccineerde reizigers om op vakantie te gaan. Voor niet-gevaccineerde reizigers is dat lastiger. “Je kunt je wel laten testen, maar dat moet dan dagelijks. Dat verschilt ook nog wel per land, dus het is belangrijk om je goed te oriënteren”, aldus de ANVR-voorzitter.

Zonder booster
In sommige landen is het coronabewijs zonder booster niet meer geldig. Voor reizigers onder de 18 jaar en reizigers die (nog) geen booster hebben gehad, betekent dit dat zij zich elke dag moeten laten testen. Daarnaast kunnen er lokaal nog andere toegangsregels gelden voor bijvoorbeeld skipistes of de horeca. Ook hierbij is het voor de reiziger weer belangrijk om zich goed te oriënteren, geeft Oostdam aan.

Buiten Europa
Waar het binnen Europa steeds overzichtelijker wordt, blijft het reizen buiten Europa nog lastig. Het liefst wil Oostdam dezelfde regels die binnen Europa gelden ook buiten Europa zien. “Nu worden landen buiten Europa als één geheel beschouwd, alles is oranje”, stelt hij. Er wordt volgens Oostdam veel te weinig onderscheid gemaakt tussen de verschillende landen. “Die aanpassing van het reisadvies ligt allang klaar, maar het kabinet wilde de reisadviezen tijdens de lockdown niet aanpassen. Dat begrijp ik, maar nu moet dat echt zo snel mogelijk gebeuren.”

Boekingen
Volgens Oostdam is in de reisbranche nu echt het begin van het herstel te zien. “Zeker op korte termijn, dat gaat goed. Op de langere termijn zijn mensen nog iets terughoudender, maar ook daar zitten de boekingen in de lift.” Wel zijn op dit moment nog veel reisbureaus gesloten die gespecialiseerd zijn in verre bestemmingen vanwege de reisadvisering. “De reissector is één van de weinige sectoren die nog voor delen gesloten is”, aldus Oostdam. “Wij willen af van die steun, wij willen boeken.”