16 september 2024
Thumbnail voor ‘Freewheelen’ in Thailand met Anja Bos: ‘Daar waren we de enige westerse toeristen’

‘Freewheelen’ in Thailand met Anja Bos: ‘Daar waren we de enige westerse toeristen’

In de reisbranche draait het elke dag om het organiseren, regelen of voorbereiden van vakanties van anderen. Reisbizz is benieuwd waar onze lezers zelf naartoe gaan op vakantie. In de rubriek ‘Waar gaat de reis naartoe’ vragen we aan reisprofessionals waar zij zelf vakantie vieren. Vandaag: Anja Bos, zij is Travelagent bij True Places Travel en is gaan ‘freewheelen’ door Thailand met haar gezin deze zomer.

Het leek Anja de perfecte bestemming om samen met haar tieners van vijftien en zestien jaar te verkennen. "Nieuwe culturen ontdekken, maar ook de zekerheid van vertrouwde zaken zoals WiFi en westers eten", vertelt ze. "Hoewel ik als reislustige moeder graag zou zien dat mijn kinderen enthousiast alle culturele aspecten van een nieuwe bestemming omarmen, inclusief de lokale keuken, blijven mijn pubers toch liever bij vertrouwd eten."

Zwitserland van Thailand
Naast de bekende bestemmingen zoals Bangkok en Chiang Mai, plande Anja ook een rondreis door Noord-Thailand. Ze huurden een auto, wat hen de vrijheid gaf om onbekend terrein te verkennen. "Als avonturier maakt dat me echt gelukkig", zegt de moeder van het gezin. En het bleek een uitstekende keuze. Het was ontzettend comfortabel om met je eigen auto rond te rijden. De wegen in dit dunbevolkte deel van Thailand, dat ook wel "het Zwitserland van Thailand" wordt genoemd vanwege de bergen, zijn verrassend goed. "Hoewel het landschap minder bergachtig was dan ik had verwacht, ligt het gebied hoger, wat zorgt voor een aangenamere temperatuur dan in de rest van het land", legt Anja uit.

Een aanrader
Tijdens hun rit kwamen ze langs schitterende rijstvelden en zagen ze veel andere gewassen zoals drakenbomen en papaya. "Het krijtsteengebergte deed me denken aan de beroemde bergen in het Chinese Guilin", vertelt het gezin enthousiast. De roadtrip begon in Chiang Mai en leidde hen via Sukhothai door heuvels en langs de oevers van de Mekong naar Udon Thani, vlakbij de grens met Laos. "Aan de overkant van de brede rivier zie je Vientiane liggen. Autorijden in dit deel van Thailand is echt een aanrader. Hoewel je links moet rijden, went dat snel. Er zijn voldoende tankstations en lunchstops, en anders kom je altijd wel een 7-Eleven tegen voor een lekkere snack onderweg. Niet alle verkeersborden zijn in het Engels, maar vaak wel, en met onze e-sim en Google Maps is navigeren tegenwoordig een fluitje van een cent.”

Bijzondere stop
Een van de meest bijzondere stops was het plaatsje Chiang Khan. "We waren er de enige westerse toeristen", vertelt Anja. "We hadden het geluk om het ochtendritueel mee te maken waarbij de monniken langs de huizen lopen om aalmoezen op te halen. Het was een indrukwekkende ervaring."

Glamping
"Het spannendste deel van de reis was een verblijf van twee nachten in een Glamping, ver weg van elk dorpje en verstoken van elektriciteit en waarschijnlijk ook WiFi. De Glamping wordt gerund door Peter en zijn Thaise vrouw, en hun gastvrijheid en kookkunst maakten dit uiteindelijk tot het hoogtepunt van onze reis", vertelt de reisagente. "Het was geweldig om te zien dat ook onze kinderen genoten van het ontdekken van onbekende plekjes. Deze regio doet me een beetje denken aan Laos, met vergelijkbare cultuur en levensstijl", voegt ze toe.

Nieuwe inspiratie
Na hun roadtrip vlogen ze naar de eilanden in het zuiden om hun reis af te sluiten in Bangkok. "Hoewel ik al meerdere keren in Thailand ben geweest, heb ik opnieuw veel inspiratie opgedaan voor reizen buiten de gebaande paden", zegt Anja. "Het was fijn om te ontdekken dat het zelfs in zo'n gemakkelijk te bereizen land prettig is om ontzorgd te worden. Zo hoef je niet zelf voor transfers te zorgen en krijg je onderweg leuke tips voor restaurantjes en uitstapjes."