15 april 2024
Thumbnail voor Griekenland heft vanaf 1 maart ‘klimaatbelasting’ voor toeristen

Griekenland heft vanaf 1 maart ‘klimaatbelasting’ voor toeristen

In een poging om zowel klimaatverandering aan te pakken, als duurzaam toerisme te bevorderen, heeft Griekenland aangekondigd een nieuwe klimaatbelasting in te voeren op verblijven tijdens het hoogseizoen. De zogenoemde “Climate Resilience Levy” wordt vanaf 1 maart (vrijdag) geheven bij verblijven tot en met oktober.De nieuwe maatregel zal volgens de Griekse overheid een tweeledig effect hebben. "Allereerst zal het de financiële lasten voor toeristen tijdens het hoogseizoen verhogen, wat kan leiden tot een zekere daling van het toerisme op piekmomenten. Dit biedt niet alleen een oplossing voor het massatoerisme, een probleem waarmee veel populaire bestemmingen worden geconfronteerd, maar het kan ook de druk op natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen verminderen die vaak worden overbelast tijdens de drukste periodes van het jaar", laat het Griekse verkeersbureau aan Reisbizz weten.

"Ten tweede zal de opbrengst van de belasting worden geïnvesteerd in maatregelen die de veerkracht van de toeristische sector vergroten tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dit kan variëren van het bevorderen van duurzame infrastructuur, zoals energiezuinige hotels en waterbesparende voorzieningen, tot het ondersteunen van initiatieven voor natuurbescherming en het herstel van ecosystemen die cruciaal zijn voor het toerisme, zoals stranden", aldus het verkeersbureau.

De hoogte van de tax
De 'klimaatbelasting' van hotels varieert van één euro tot tien euro per persoon per nacht, waarbij de hoogte van het bedrag wordt bepaald door het type hotel. Zo moeten gasten die in één- of tweesterrenhotels of appartementen verblijven nu een vergoeding van 1,50 euro betalen, terwijl gasten in driesterrenhotels het dubbele betalen. Reizigers die op zoek zijn naar het comfort van viersterrenhotels krijgen een toeslag van zeven euro voorgeschoteld, en zij die in vijfsterrenhotels of luxe villa's verblijven betalen tien euro per nacht.

De klimaatbelasting wordt niet gerekend bij de reissommen van reisaanbieders, maar toeristen dienen deze bij de accommodatie zelf te betalen.

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.