26 mei 2024
Thumbnail voor Griekenland presenteert Europees coronapaspoort

Griekenland presenteert Europees coronapaspoort

ATHENE - Griekenland heeft vandaag het ‘groene paspoort’ gepresenteerd die het voor toeristen makkelijker moet maken om binnen Europa te reizen en nationale gegevens op een veilige en beschermde manier op een Europees platform integreert. Het covid-certificaat wordt 1 juli officieel ingevoerd, maar de premier Kyriakos Mitsotakis stelt dat het systeem wat hem betreft al voor die datum kan worden gebruikt met lidstaten die er ook klaar voor zijn.


Het certificaat wordt gebruikt om aan te tonen of iemand is gevaccineerd, in het bezit is van een negatieve testuitslag of hersteld is van een besmetting met het virus. De paspoorten zullen zowel in fysieke als in digitale vorm beschikbaar zijn en zijn gratis voor alle inwoners van de EU. Lidstaten geven, voor gebruik van het paspoort, burgers die in aanmerking komen voor de covid-pas een QR-code die kan worden opgeslagen in een app of kan worden uitgeprint. Met een controle-app wordt vervolgens de geldigheid gecontroleerd.

Eindproduct
De digitale app voor Griekenland is gemaakt in samenwerking met de Europese Commissie en heeft al een testfase doorlopen met de lidstaten Duitsland en IJsland. Vanochtend presenteerde de premier het eindproduct met de minister van Digitaal Bestuur Kyriakos Pierrakakis en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel aan zijn zijde. Ook commissievoorzitter Margaritis Schinas was aanwezig.

De Griekse premier geeft aan geen verdeeldheid te willen zaaien met de invoering van het paspoort. “Het digitale certificaat zal een beslissende bijdrage leveren aan het vergemakkelijken van het reizen, vooral in de zomer. Dit initiatief is het beste voorbeeld van Europese samenwerking.”

Op de hoofdfoto van links naar rechts minister van Digitaal Bestuur Kyriakos Pierrakakis, premier Kyriakos Mitsotakis, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en commissievoorzitter Margaritis Schinas.