14 juli 2024
Thumbnail voor Grootste actieve vulkaan Mauna Loa op Hawaï uitgebarsten

Grootste actieve vulkaan Mauna Loa op Hawaï uitgebarsten

MAUNA LOA - Mauna Loa, de grootste actieve vulkaan ter wereld op het eiland Hawaï, is uitgebarsten. De vulkaan begon zondagavond rond half 12 ’s avonds lokale tijd uit te barsten in een gedeelte van het Hawaï Volcanoes National Park. Reizigers die naar het eiland gaan of zich daar momenteel bevinden, moeten de website van de USGS in de gaten houden voor updates.


De vulkaan is gelegen op het grootste eiland Hawaï van de gelijknamige archipel Hawaï. Hoewel de Amerikaanse autoriteiten de 200.000 bewoners van het eiland hebben opgeroepen om klaar te staan voor een eventuele evacuatie, is er volgens NOS geen onmiddellijk gevaar voor de omliggende gemeenschappen.

Gevolgen voor reizen
De Hawaii County Civil Defense heeft de luchtvaartcode verhoogd naar rood, vanwege de dreiging van gassen, as en vulkanische gasslierten. NOS meldt dat volgens de directeur van de gezondheidsdienst de luchtkwaliteit op het hoofdeiland vooralsnog goed is. Op dit moment heeft de uitbarsting voor de komende dagen dus geen grote gevolgen voor vluchten richting de eilanden. De luchtkwaliteit kan wel afnemen gedurende de uitbarsting, volgens experts kan dit twee weken aanhouden.

Zowel Southwest Airlines als Hawaiian Airlines, de twee grootste luchtvaartmaatschappijen naar de eilanden, bieden reizigers (onder bepaalde voorwaarden) de mogelijkheid om hun vlucht om te boeken zonder extra kosten te betalen.

Volgens de Hawaii Tourism Authority is het nog steeds mogelijk om naar Hawaï af te reizen. Op dit moment gaan de meeste activiteiten op het eiland gewoon door, op enkele sluitingen in het Hawaï Volcanoes National Park na.