14 juni 2024
Thumbnail voor Het loopt storm bij de ticketverkoop voor internationale treinreizen, NS ziet ‘Schiphol-effect’

Het loopt storm bij de ticketverkoop voor internationale treinreizen, NS ziet ‘Schiphol-effect’

SCHIPHOL - Het aantal internationale treinreizen stijgt momenteel sterk, zo blijkt uit cijfers die NS vrijdag publiceerde. In mei was de ticketverkoop voor het eerst hoger dan in 2019. Het spoorbedrijf constateert dat de drukte op Schiphol er mede toe leidt dat consumenten voor de trein kiezen.


Hoewel de grootste vraag reizen naar Antwerpen, Brussel en Parijs betreft, zitten ook enkele bestemmingen per trein verder weg sterk in de lift zegt NS, zoals Wenen, Zürich en Milaan.

In mei verkocht NS International ruim 365.000 tickets, tegenover 353.000 in mei 2019. In juni van dit jaar groeide dit door naar 372.000 tickets (2019: 345.000). 

Schiphol
Heike Luiten, directeur NS International, zegt in een verklaring: “De groei komt door het opheffen van de reisbeperkingen vanwege corona. Daarnaast horen we dat de aandacht voor duurzaamheid en de uitbreiding van het aantal bestemmingen, zoals de NightJet naar Zürich en de NightJet naar Wenen belangrijk zijn.”

Luiten constateert dat de huidige problemen op Schiphol, met wachtrijen en het schrappen van vluchten door te grote drukte er voor zorgt dat “meer reizigers de trein overwegen.”

NS loopt zelf ook tegen de grenzen van de capaciteit aan. “De groei kan voor reizigers ook een keerzijde hebben. Populaire treinen en voordelige tickets zijn sneller uitverkocht”, aldus Luiten. 

Het spoorbedrijf is intussen met de buitenlandse partners in gesprek over het uitbreiden van het aantal internationale verbindingen. Zo begint in september de vierde dagelijkse rechtstreekse Eurostar naar Londen.