24 juni 2024
Thumbnail voor IATA: luchtverkeer wereldwijd terug op 90 procent

IATA: luchtverkeer wereldwijd terug op 90 procent

ISTANBUL - De luchtvaart heeft zich grotendeels hersteld van de coronacrisis en zit nu gerekend in passagiersaantallen op 90 procent van 2019. Dit heeft de directeur-generaal van IATA, Willie Walsh, maandag bekendgemaakt in zijn rapportage tijdens de jaarvergadering van de brancheorganisatie. De branche maakt dit jaar weer winst, zij het nog mager in vergelijking met voorheen.


“De pandemie ligt achter ons en alle grenzen zijn weer open. Ondanks financiële onzekerheden vliegen mensen weer om contact te leggen, zaken te doen en vakantie te vieren. Luchthavens hebben het weer druk, de hotels lopen vol en lokale economieën. De luchtvaart als industrie is terug naar winstgevendheid”, aldus Walsh in zijn toespraak.

De geschatte omzet van de branche komt volgens IATA in 2023 uit op ruim 800 miljard dollar en de nettowinst op een geschatte 10 miljard. De organisatie houdt hierbij altijd een slag om de arm omdat de omstandigheden kunnen veranderen.

Walsh wees er maandag op dat de marge nog altijd “dun als een wafel” is, met een opbrengst van 2,25 dollar per passagier. “Het is duidelijk dat die winstgevendheid omhoog moet, maar gezien het feit dat we in 2020 nog 76 dollar op elke reiziger moesten toeleggen is de snelheid van het herstel snel gebleken”, aldus de topman.