20 april 2024
Thumbnail voor ING: luchtvaart veert op na valse start in 2022

ING: luchtvaart veert op na valse start in 2022

SCHIPHOL - De luchtvaartsector zal zich, na een valse start in het begin van het jaar, in 2022 weer geleidelijk herstellen. Dat voorspelt het ING Economisch Bureau. Ook het OV kan rekenen op betere tijden, zo is de verwachting.


“Hoewel het OV en vooral de luchtvaart nog een lange terug weg te gaan hebben, leert de ervaring van vorig jaar ook dat afbouw van coronamaatregelen relatief snel meer vraag oplevert. Hoewel het jaar begonnen is met een valse start, is er met een nieuwe fase van de pandemie meer perspectief”, aldus een donderdag verschenen rapportage.

Het OV kan volgens ING herstellen tot gemiddeld 75 procent van het eerdere aantal reizigers. Ook de passagiersluchtvaart kan vanaf dit voorjaar vanaf een laag punt fors herstellen, met Europees en vakantieverkeer voorop, maar blijft over heel 2022 nog wel onder de 60 procent steken (incl. vracht: 70 procent).

Door de blijvende effecten van de pandemie op reisgedrag is volledig herstel van het passagiersvervoer volgens ING voorlopig nog niet in zicht, voor de luchtvaart laat dit het langst op zich wachten.

Volledig herstel passagiersvervoer is nog ver weg
Door de dempende werking van thuiswerken en minder reizen is de weg naar herstel nog lang voor het passagiersvervoer, meent ING. Thuiswerkers reizen relatief veel met OV en zakelijk vliegen zal naar verwachting structureel minder worden gedaan. Bij de luchtvaart speelt voor de lange termijn ook mee dat vliegen in de kabinetsplannen vanaf 2023 flink duurder wordt (en de luchtvaart eerder al tegen grenzen aan liep). Waar dit vooral het Europese vliegverkeer zal remmen, blijft nu het intercontinentale verkeer het meest achter.