7 september 2024
Thumbnail voor Jaco van Burken (TUI) vertelt op basisscholen over duurzaam reizen

Jaco van Burken (TUI) vertelt op basisscholen over duurzaam reizen

WASSENAAR - Jaco van Burken (TUI Wassenaar) heeft voor kinderen een presentatie gemaakt over duurzaam reizen. Daarmee trekt hij nu langs basisscholen in Zuid-Holland. Reizbizz.nl nam contact op met Van Burken om meer te weten te komen over dit initiatief.


Hoe is dit initiatief tot stand gekomen?
De laatste jaren komen er steeds meer gezinnen met kinderen naar ons reisbureau in Wassenaar. Daarbij viel het mij op dat de kinderen steeds meer zeggenschap hebben over waar de volgende vakantie naartoe gaat, en dat duurzaamheid voor hen erg belangrijk is. Binnen TUI hebben wij natuurlijk Fair Travel. Dus toen dacht ik: waarom dan niet beginnen bij de basis? Kinderen inzicht geven in welke keuzes er zijn om verantwoord op vakantie te gaan. Hierover heb ik een presentatie gemaakt. Die ga ik nu als pilot uitrollen binnen onze regio.

En wat zijn die keuzes?
Ik denk dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt bij de keuzes: waar gaan we heen, hoe gaan we erheen, wat gaan we daar doen en waar gaan we slapen? Er zijn gelukkig steeds meer accommodaties die bewust omgaan met het milieu en kijken hoe ook de lokale bevolking van het toerisme kan profiteren. TUI helpt klanten hierin onderscheid te maken met het aanbieden van Fair Travel. Daarnaast bieden we steeds meer stedentrips aan met de trein, denk bijvoorbeeld aan Parijs.

Hoe presenteer je dat?
Tijdens de presentatie worden er allerlei voorbeelden gegeven over duurzaam reizen, bijvoorbeeld via een filmpje met een influencer. Daarnaast heb ik ook een leuke en duidelijke video toegevoegd over de TUI Care Foundation. Daarin komen verschillende projecten voorbij waar de Foundation zich mee bezighoudt.

Is dit een regio gebonden initiatief of zien we jou straks door het hele land toeren?
De pilot wordt gedaan in regio 12 (Gouda, Alphen aan de Rijn, Zoetermeer, Leiden en Wassenaar). Als de pilot goed verloopt, is het inderdaad de bedoeling dat het wordt uitgerold binnen de gehele TUI Retail. Ik ga zelf niet het hele land door, maar ik heb wel een handleiding gemaakt om mijn collega’s te helpen om door de presentatie heen te gaan.

Hoe reageren de kinderen op jouw verhaal?
De eerste reacties zijn positief. De presentatie doen we in de ochtend en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Door de afwisseling met vragen, video’s, enzovoort merk ik dat de leerlingen goed hun aandacht erbij kunnen houden. De feedback gebruik ik om de presentatie nog beter te maken.