14 april 2024
Thumbnail voor Jennie Visser op studiereis door de Portugese authentieke regio Alentejo

Jennie Visser op studiereis door de Portugese authentieke regio Alentejo

ALENTEJO - De Portugese regio Alentejo is de grootste regio in Portugal, maar ook de meest onbekende regio. Om die reden nodigde Visit Portugal een groep reisagenten uit om de regio te verkennen. Travel Counsellor Jennie Visser doet namens Reisbizz.nl verslag van de studiereis.


Alentejo ontdek je het beste door een roadtrip te maken. ‘On the road’ met een huurauto genietend van het moois van het glooiende landschap en de authentieke dorpjes en steden. Van het ene wijnveld over naar het andere wijnveld, eindeloos veel olijfbomen maar ook vind je sinds kort veel amandelbomen.

Bijzonder veel ooievaarsnesten langs de weg met hun jongen op de hoogspanningsmasten en telefoonpalen. En in het landschap duiken er af en toe witte huisjes met rode daken op, of kleine witte dorpjes. Het is alsof de tijd heeft stil gestaan. Zeker wanneer je de steden bezoekt zoals Evora, waarvan het oude centrum binnen de stadsmuren op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Met de fiets verkennen
Evora en de omgeving leent zich uitstekend om op de fiets te verkennen, dus dat hebben we ook gedaan. Er zijn verschillende routes te fietsen. In het authentieke centrum of langs olijf- en wijngaarden en een prachtige landelijke route met kurkeikenbos, maar je kunt ook op zoek naar de geschiedenis in de regio. Met dank aan fietsgids Jan van Krimpen van Longaventura voor de enthousiaste tour samen met Romaine voor de goede zorgen tijdens de rit. Zij verzorgen alle routes en fietshuur, maar ook complete fietsreizen door de regio of Portugal.

Een geweldige restauranttip in het centrum van Evora is het sfeervolle Dom Joaquim met overheerlijke  specialiteiten uit de Alentejo-keuken. Het uiterst vriendelijke personeel vertelt graag en met enthousiasme over hun gerechten en de bekende goede wijn uit de regio.

Het schattige vestingstadje Monsaraz steelt je hart. Boven op een heuvel met rondom een oase van stilte en adembenemende uitzichten. Vanuit de oude kasteeltoren kijk je uit op het Alqueva meer. Struin door de kleine witte, mooie onderhouden straatjes met kleine deurtjes en smeedijzeren balkons, echt even terug in de tijd. Leuke winkeltjes met lokale kunst of lekkernijen, meer wijnwinkeltjes of plof neer op het terras waar je geniet van een heerlijk glas wijn en het uitzicht. Hier kun je de hele dag vertoeven.

Monsaraz

Het meer van Alqueva is één van de grootste kunstmatige meren van Europa, en deze regio is uitgeroepen tot ‘Starlight Tourism Destination’ door UNESCO. Een aanrader is hotel Herdade dos Delgados, dit unieke boutique resort heeft zeer sfeervolle kamers met uitzicht op het meer. Ook zijn er een aantal zeer ruime appartementen voor families of vrienden. Het hotel verdient een absolute 10 voor vriendelijk en persoonlijke service! Even ontspannen aan het mooie zwembad met uitzicht op het meer met een cocktail, genieten van de lekkere keuken en alle leuke activiteiten die je in de omgeving kunt doen. Maak een boottocht over het meer, of in de zomer zijn er watersportmogelijkheden. Ga wijnproeven in de omgeving, fietstochten maken, paardrijdtochten, wandelen of zelfs een ballonvaart is mogelijk. Het hotel zelf heeft ook een spa, een kleine gym, een tennis- en padelbaan.

Eyecatcher
Eén van de grotere stadjes in Alentejo is naast Evora de historische plaats Beja. Je vindt hier authentieke gevels met de bekende azulejos (kleurige tegels), een aantal kleine musea zoals een oud vrouwenklooster en een museum met opgravingen uit Beja. En als echte eyecatcher het mooie Castelo de Beja. Dit mooie kasteel met grote toren biedt naast een mooi uitzicht een interessante video over de historie van het kasteel en Beja. Zeker een bezoekje waard! Je vindt er terrasjes met gezellige en goede restaurantjes. Overnachten kan in de mooie Pousada Convento Beja, midden in het centrum met zwembad.

Reisagenten aan het woord
Loes Rikmanspoel: “Ik heb het meest genoten van het authentieke stadje Monsaraz met witte huisjes en smalle straatjes. Vanwege de hoge ligging heb je een prachtig uitzicht!”

Yvonne de Boer – Local Colours & Wine Travel Services: “In het glooiende landschap liggen de wijngaarden afgewisseld door olijfbomen, amandelbomen en kurkeiken. Met de variatie aan bodega’s, leuke restaurantjes, prima hotels en mooie stadjes is Alentejo een zonnige wijnregio. Leuk te combineren met Lissabon.”

Special thanks to: Visit Portugal, Angela Mendes

Agenten: Yvonne de Boer – LWTS, Maruschka Weber – Reisburo Schoenmaeckers, Marieke Fens – Mobielreisadvies, Lilian Braber – Personal Touch Travel, Alice van der Werf – Travel Counsellor, Stephan Taminiau – Dutch Travel Junkies, Veronique Lindhout – Travel Counsellor, Loes Rikmanspoel – Travel Counsellor.