7 september 2024
Thumbnail voor Joyce Lodewijks (Buro Scanbrit): Finland is in de zomer absoluut een bezoek waard

Joyce Lodewijks (Buro Scanbrit): Finland is in de zomer absoluut een bezoek waard

HELSINKI - Samen met collega Caressa de Boer is Joyce Lodewijks, product manager bij Buro Scanbrit, in juli een week op reis geweest naar Finland. Joyce is al vaker tijdens de wintermaanden in Fins Lapland geweest, maar de zomer was nieuw voor haar. “Zweden en Noorwegen zijn hot, maar over Finland hoor je maar weinig. Je hebt er natuurlijk de middernachtzon, eindeloze meren, vele activiteiten, leuke steden en vriendelijke mensen”, constateert Joyce.


Vanuit Amsterdam vlieg je in ca. 2,5 uur naar Helsinki, maar net als naar Zweden of Noorwegen kun je ook met je eigen auto op de ferry. Vanaf de Duitse Hanzestad Travemünde vaar je met Finnlines in ca. 30 uur naar de hoofdstad Helsinki. Tijdens de overtocht verblijf je in een comfortabele hut en is er voldoende entertainment aan boord.

Helsinki
Met ruim 600.000 inwoners is Helsinki de grootste stad van Finland. Het ligt aan de zuidkust en het heeft een zacht klikmaat met doorgaans warme zomers en natuurlijk lange dagen. Overal in de stad zijn er fietsen of elektrische stepjes te huur. Je moet eerst een speciale app downloaden en vervolgens kun je met een speciale code de fiets of step ontgrendelen. Super leuk om de stad op deze manier te ontdekken. De stad is namelijk vrij compact en het verkeer is niet heel druk, dus ideaal om zo te toeren. Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan het Senaatsplein met de domkerk, de bruisende haven met allerlei gezellige terrasjes en het reuzenrad, de Russisch-orthodoxe Uspenski-kathedraal en de rotskerk Temppeliaukio. Maak ook een leuke wandeling door het stadspark Esplanadi en vaar naar het forteiland Suomenlinna.

Collega Caressa de Boer

Nachttrein naar Lapland
Vanuit Helsinki vertrokken we met de trein naar de hoofdstad van Lapland; Rovaniemi. Deze nachttrein biedt ook plaats voor auto’s, welke via een speciaal platform op een soort aanhanger gereden worden en vervolgens achter de trein wordt gekoppeld. In de trein hebben we een kleine hut met stapelbed en een mini-badkamer. Wat een leuke ervaring om de volgende ochtend wakker te worden in het land van de middernachtzon. En het scheelt een hoop kilometers rijden.

Lapland
Aangekomen in Rovaniemi moesten we natuurlijk eerst een bezoek brengen aan het legendarische Santa Village waar de kerstman woont en het hele jaar door te bezoeken is. Naast een aantal leuke souvenirwinkeltjes en een husky- en rendierenfarm, loopt hier tevens de poolcirkel. Deze ‘napapiiri’, oftewel poolcirkel in het Fins, kun je hier dus eenvoudig oversteken.

Rendieren
In Lapland is de kans groot dat je rendieren tegenkomt. Alle rendieren zijn in het bezit van de Sami,  maar in de zomer lopen ze vrij rond en zijn ze regelmatig langs de weg te vinden. In Salla heb je een groot park van wel 200 hectare waar je de rendieren kunt voeren en aaien. Met een gids die veel vertelt over deze grappige en ietwat eigenwijze dieren, ga je op pad naar de voederplekken. Een superleuke ervaring voor jong en oud.

Joyce Lodewijks

Husky’s
Ook in de zomer kun je op veel plekken een huskyfarm bezoeken en soms zelfs een tochtje maken op een soort slee met wielen. Een kort rondje wel te verstaan, want anders krijgen de honden het natuurlijk te warm. Je zal zien dat de enthousiaste viervoeters super blij zijn om te mogen rennen.

Middernachtzon
De zomerdagen in Lapland zijn letterlijk oneindig. Maar liefst zeventig aaneengesloten dagen gaat de zon helemaal niet onder! Een hele bijzondere gewaarwording, want ook je innerlijke klok is in de war. Maak een nachtwandeling, ga kanoën onder de middernachtzon of geniet van de stilte bij één van de vele prachtige meren. Finland is puur, ongerept en absoluut een bezoek waard in de zomer. Mijn hart heeft het gestolen.