16 juni 2024
Thumbnail voor Kabinet stelt vanaf 15 mei quarantaineplicht in voor reizigers uit risicogebieden

Kabinet stelt vanaf 15 mei quarantaineplicht in voor reizigers uit risicogebieden

SCHIPHOL - Vanaf 15 mei geldt voor reizigers die vanuit risicogebieden naar Nederland reizen een quarantaineplicht. Momenteel adviseert het kabinet reizigers uit risicolanden om tien dagen in quarantaine te gaan, maar veel mensen volgen dat advies niet op.


Volgens de NOS zou het kabinet daarom zelfisolatie na verblijf in een risicogebied willen verplichten. Bij overtreding zou een boete worden opgelegd. Het demissionaire kabinet neemt morgen een besluit over de quarantaineplicht.

Voor reizigers vanuit gebieden die code oranje of rood hebben, zou de plicht moeten gelden, maakt niet uit met welk vervoermiddel. Op dit moment zijn alle landen in de wereld bestempeld met code oranje of rood. Wie naar Nederland komt, moet een verklaring invullen en overleggen, met daarbij de plek waar de quarantaineperiode wordt uitgezeten.

Aan de grenzen en op Schiphol controleert de Koninklijke Marechaussee steekproefsgewijs of reizigers daadwerkelijk zo’n verklaring hebben ingevuld. Ook moeten ze een negatieve PCR-test kunnen tonen. Thuis worden de reizigers via steekproeven gecontroleerd door belteams van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zodra het belteam een tip krijgt dat iemand zich niet aan de quarantaineplicht houdt, kan de burgemeester worden ingeschakeld, die op zal treden tegen de overtreding.