5 maart 2024
Thumbnail voor Kabinet wil dat Nederlanders komende zomer weer op vakantie kunnen

Kabinet wil dat Nederlanders komende zomer weer op vakantie kunnen

DEN HAAG - Het kabinet gaat haar best doen om ervoor te zorgen dat Nederlanders deze zomer weer op vakantie kunnen. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen tegen persbureau ANP. Het wordt volgens haar niet makkelijk, maar “we zijn alles aan het verkennen om het toch weer mogelijk te maken”. De veiligheid blijft de hoogste prioriteit hebben.


“We zijn als kabinet aan het kijken, samen met de reisbranche, hoe je dat op veilige manieren kunt doen”, aldus de minister, die proeven wil gaan doen. “Heel goed monitoren, aan de voorkant testen, na afloop testen, zorgen dat de quarantaine goed wordt nageleefd.” Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om mensen op vakantie te laten gaan onder voorwaarde dat ze het resort niet verlaten.

Met dit soort maatregelen moet het weer mogelijk worden om op vakantie te gaan voordat voldoende mensen gevaccineerd zijn. In het ANP-artikel laat de minister zich niet uit over wat er met de restricties gebeurt als er wél genoeg mensen gevaccineerd zijn. Het kabinet hoopt nu dat in juli iedereen (die dat wil) de eerste prik gehad heeft, maar of dat lukt hangt af van de leveringssnelheid.

Eerder deze week werd bekend dat Sunweb en Transavia een ‘coronavrije’ reiscorridor naar Kreta willen opzetten. Ook andere touroperators, zoals TUI, willen proeven doen. Wél moeten de betrokken autoriteiten daar nog toestemming voor geven. Minister Van Nieuwenhuizen is er dus in ieder geval positief over en hoopt zo de reisbranche en vakantiegangers een beetje hoop te geven.