18 mei 2024
Thumbnail voor Kees Bikker: De grote spoorwegcarrousel

Kees Bikker: De grote spoorwegcarrousel

HAARLEM - In de nieuwste editie van Reisbizz Magazine schrijft vaste blogger Kees Bikker een blog geïnspireerd door het boek 'De grote spoorwegcarrousel' van Paul Theroux. Het is een episch reisverhaal van een jonge Theroux die in de jaren zeventig een treinreis vanuit Londen tot diep in het Verre Oosten maakte. En weer terug. Kees geeft hier zijn eigen hedendaagse visie op.


“Deze week leek het wel of alle signalen voor de trein op groen gingen staan. Als de voortekenen niet bedriegen, dan gaan we een mooie tijd tegemoet van duurzaam door Europa reizen met een vleugje nostalgie. De nachttrein naar Berlijn haalde het Achtuurjournaal. Die trein gaat er nu echt komen.

Ooit met stille trom vertrokken. En nu met een hoop tromgeroffel weer binnengehaald. Het mooie is, dat er ook al een dun lijntje van Berlijn naar Praag is doorgetrokken, als je op het routekaartje van de European Sleeper kijkt. Toekomstmuziek?

Fanatieker inhaken
Ik wens de jonge initiatiefnemers alle succes die ze nodig hebben. Touroperators zouden veel fanatieker in kunnen haken op deze nieuwe lijndiensten. Ik heb nog geen enkele pakketreis met de nachttrein naar Berlijn kunnen ontdekken namelijk. Heeft European Sleeper dan nog geen lijntjes naar de touroperators getrokken? Dat zou een gemiste kans zijn.

Nou ja, één reisorganisatie kwam de afgelopen week wel met een heel mooi treinproduct, die ik ook spontaan ben gaan delen op mijn socials en die ook direct flink veel aandacht trok. De Jong Intra Vakanties kwam met een treinreis dwars door het hart van Europa tot onder in de hak van Italië, de in opkomst zijnde provincie Puglia. Slim gecombineerd met een e-car en een hele rits agriturismi. Groener kan je vakantie niet zijn.

De route? Heel vlot met een ICE naar Basel, iets minder vlot door de Zwitserse bergwereld (zodat je lekker van het landschap kan genieten daar) en dan met de nachttrein vanuit Milaan langs de Adriatische zee naar Bari. Mij kan je wegdragen.”

Lees de volledige blog in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.