19 april 2024
Thumbnail voor Kim Hoksbergen terug bij TUI: ‘Dat ik ooit terug zou keren, wist ik diep van binnen wel’

Kim Hoksbergen terug bij TUI: ‘Dat ik ooit terug zou keren, wist ik diep van binnen wel’

Na de afgelopen twee jaar onder andere gevlogen te hebben als stewardess, keert Kim Hoksbergen terug op het oude honk: ze gaat weer aan de slag als reisadviseur bij TUI. Ze startte haar carrière bij het bedrijf als stagiaire waar haar zwak voor TUI en de branche begon. Reisbizz sprak met Kim over de stap. “Met een lach en een traan neem ik afscheid van het vliegen.”

Haar carrière in de reisbranche begon in 2015 met een stage in een hotel op Mallorca, waarna ze drie jaar later een seizoen als reisleidster op Ibiza werkte. “Diezelfde zomer ben ik gestart met mijn stage bij het TUI reisbureau in Elst”, vertelt Kim. “Ik had het geluk dat ik na mijn stage in de weekenden bij het reisbureau kon blijven werken tijdens mijn studie. Nadat ik mijn studie afrondde, ben ik fulltime aan de slag gegaan bij TUI.”

Dat Kim terecht kwam bij een TUI-reisbureau, was geen grote verrassing. Ze studeerde namelijk aan de TUI Hospitality Academy. “Door de samenwerking die onze opleiding met TUI had, kregen we veel informatie over de stagemogelijkheden bij het bedrijf. Ik was meteen enthousiast. Wat ik ook fijn vond aan het werken bij een groot bedrijf, zijn de mogelijkheden om door te groeien of te stromen naar andere afdelingen.”

Meisjesdroom waarmaken
Kim zette haar carrière achter de balie (tijdelijk) stil en maakte haar “meisjesdroom” waar: werken als stewardess. “Doordat ik vanuit mijn stage bij TUI ben blijven hangen, is het er nooit van gekomen. Toen het einde van de coronacrisis in zicht was, vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging.” In eerste instantie was die uitdaging buiten de reisbranche, bij een verzekeringskantoor. “Ik merkte dat dit niet voor mij weggelegd was en dat ik daar niet op mijn plek zat. Tegelijkertijd kwamen er steeds vacatures bij diverse luchtvaartmaatschappijen en heb ik besloten de stoute schoenen aan te trekken. Voor ik het wist had ik een prachtig uniform aan en was ik klaargestoomd om het hoger op te zoeken.”

Dat ik ooit weer terug ging keren bij TUI, wist ik ergens diep van binnen wel. Maar dat het zo snel zou gaan, had ik niet verwacht.

Fysiek zwaar
In haar tijd als stewardess heeft Kim veel geleerd en vrij snel een promotie gemaakt. “Er zijn ook heftige gebeurtenissen aan boord geweest, die je liever niet meemaakt. Daardoor heb ik ontzettend veel geleerd, ook over mezelf.” De onregelmatigheid en de lange werkdagen in combinatie met de lange reistijd van haar huis naar de luchthaven, vond Kim een nadeel. “Fysiek vond ik het ook best zwaar, onder andere omdat je de hele dag in een drukcabine zit en onregelmatig eet. Het leuke was de sfeer in de cabine en om iedere dag naar een nieuwe bestemming te vliegen. Om samen met mijn fantastische collega’s de passagiers een onvergetelijke vlucht te bezorgen.”

Sneller dan verwacht
Kim heeft naar eigen zeggen altijd een zwak gehad voor TUI en haar baan binnen het bedrijf. “Gedurende mijn tijd als stewardess merkte ik, dat ik een stukje uitdaging miste en niet genoeg voldoening haalde uit de vluchten. In de winter van 2023 was ik een aantal weken niet werkzaam als stewardess, en had ik een ‘gewone’ 9 tot 5 baan. De eerste weken kon ik niet wachten om weer te vliegen, maar het normale ritme deed mij ontzettend goed. Ik sliep op normale tijden, ik at normaal, ik had veel meer energie en minder last van lichamelijke kwaaltjes.” Kim werd geattendeerd op de vacature bij TUI waarna ze dacht: ‘een gesprek kan nooit kwaad’. “Van het een kwam het ander. Dat ik ooit weer terug ging keren bij TUI, wist ik ergens diep van binnen wel. Maar dat het zo snel zou gaan, had ik niet verwacht. Ik ben ontzettend blij om na twee jaar weer terug te zijn bij dit mooie bedrijf en veel oude collega’s terug te zien.”