16 juni 2024
Thumbnail voor KLM op Schiphol van start met instappen per zone

KLM op Schiphol van start met instappen per zone

SCHIPHOL - Op andere luchthavens binnen het netwerk van Air France-KLM gebeurt het al langer, maar vanaf 21 september wordt het ook op Schiphol toegepast: Zone Boarding. Bij deze instapmethode worden passagiers verdeeld in zones en vervolgens in groepjes toegelaten tot het vliegtuig.


Klanten worden bij het boarden ingedeeld in vijf verschillende zones op basis van hun frequent flyer status en het tickettarief, en dus niet hun stoelrij. “Met deze methodiek is er meer rust en minder oponthoud in de boarding lanes”, zo meldt KLM in een interne melding.

Zone Boarding werd medio 2017 door Air France-KLM geïntroduceerd op luchthavens van waaruit naar intercontinentale bestemmingen wordt gevlogen. De Europese luchthavens volgden in 2019.

Schiphol is de enige luchthaven waar Zone Boarding nog niet werd toegepast. De reden hiervan is volgens KLM de complexe infrastructuur met zijn diversiteit in gates en systemen.

Afgelopen voorjaar werd Zone Boarding op Schiphol getest op vluchten van KLM en KLM Cityhopper op de B-, C-, F-pier en gate D06. Alle  instapprocessen kwamen daarbij aan bod: van instappen bij een bus gate tot aan het instappen via de achtertrap op de D-pier.

Inmiddels hebben ook andere airlines op Schiphol de methodiek succesvol toegepast, aldus KLM.