14 juni 2024
Thumbnail voor KLM vreest dertigtal bestemmingen te moeten schrappen door krimp Schiphol

KLM vreest dertigtal bestemmingen te moeten schrappen door krimp Schiphol

SCHIPHOL - KLM vreest een dertigtal bestemmingen te moeten schrappen als gevolg van de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet. Het gaat vooral om Europese bestemmingen, meldt het FD.


Dit staat in een zogeheten position paper die KLM onlangs heeft toegestuurd aan leden van de Tweede Kamer in Den Haag. Het is voor het eerst dat de luchtvaartmaatschappij concreet aangeeft wat de mogelijke gevolgen zijn van de voorgenomen krimp van de nationale luchthaven. KLM vliegt op 160 bestemmingen het komende winterseizoen. Dertig bestemmingen schrappen zou een reductie van bijna 20 procent zijn.

KLM keert zich tegen het kabinetsplan van afgelopen zomer om het aantal vliegbewegingen eind volgend jaar te reduceren van 500.000 naar 440.000 per jaar voor een periode van vijf jaar. De regering wil daarmee de milieulast op en rond Schiphol terugdringen. KLM sluit niet uit dat het juridische stappen zal ondernemen tegen het voorgenomen besluit.

De krimp zal KLM, met een aandeel van 50 procent in het aantal passagiers op Schiphol, het hardste raken. De luchtvaartmaatschappij schetst het scenario dat het 25 Europese bestemmingen zal moeten sluiten, waaronder Istanboel, Kiev en Belgrado. Buiten Europa komen daar nog eens vijf bestemmingen bij zoals Boston, Taipei en Osaka.