19 september 2024
Thumbnail voor Krijg je een vergoeding als je vlucht vertraagd is?

Krijg je een vergoeding als je vlucht vertraagd is?

Partnernieuws - Je staat op het vliegveld, ziet het op de schermen en je hoort de omroepen: je vlucht is vertraagd. Erg vervelend, natuurlijk. Een enorme smet op de reisplannen die je had. In sommige gevallen heb je bij vertraging recht op een vergoeding. Wat zijn de regels daarvoor? En hoeveel geld zou je kunnen krijgen?


Wanneer een vergoeding?
Kom je op je eindbestemming aan met een vertraging van 3 uur of meer? Dan heb je mogelijk recht op compensatie. Bedraagt de vertraging meer dan 5 uur, dan heb je zelfs het recht te besluiten niet verder te reizen. In zo’n geval heb je recht op terugbetaling van je ticket. Ook moet de luchtvaartmaatschappij een ticket voor een terugvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt vergoeden. Dit laatste geldt natuurlijk als je ergens een tussenstop maakt.

Goed om te weten: je hebt als passagier geen recht op de vergoeding vertraging vlucht als er sprake is van overmacht. Dan vervallen je rechten. Je kunt wel altijd de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen voor schade die het gevolg is van de vertraging.

Wat is overmacht?
In sommige gevallen krijg je geen vergoeding. Dat is zo, als er sprake is van overmacht. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld natuurrampen, medische noodlandingen, terrorisme en stakingen van derden. Als de verkeersleiding of het luchthavenpersoneel staakt, is dat voor de luchtvaartmaatschappij overmacht: ze kunnen er niets aan veranderen. Echter, als het personeel van de luchtvaartmaatschappij zelf staakt heb je wel weer gewoon recht op een vergoeding.

Hoeveel compensatie vertraagde vlucht?
Hoeveel compensatie je krijgt voor een vertraagde vlucht, hangt af van hoeveel vertraging je had en wat de lengte van de vlucht is. Zo krijg je voor een vlucht van 1500 kilometer of minder, en een vertraging van meer dan 3 uur, 250 euro per passagier. Wie tussen de 1500 en 3500 kilometer zal reizen en meer dan 3 uur vertraagt, ontvangt 400 euro.

Heb je tussen de 3 en 4 uur vertraging en reis je meer dan 3500 kilometer? Dan ontvang je 300 euro. Wie meer dan 3500 kilometer reist en meer dan 4 uur vertraging heeft, krijgt hiervoor 600 euro.

Wanneer gelden deze regels?
Het is goed om er rekening mee te houden dat deze regels gelden voor alle vluchten binnen de Europese Unie en voor alle vluchten vanaf een Europese bestemming met welke luchtvaartmaatschappij dan ook vliegt. Alleen als je van buiten Europa naar een Europese bestemming reist is de compensatieregeling niet altijd van toepassing. Zo geldt de compensatie dus wel als je met bijvoorbeeld een Amerikaanse maatschappij vliegt vanaf een Europese bestemming naar Amerika. Vlieg je van Amerika naar Europa met een Amerikaanse maatschappij dan geldt de compensatieregeling niet

Voldoe je aan alle vereisten en was je vlucht vertraagd? Claim dan je vergoeding. Je hebt er recht op. Van die vergoeding kun je dan weer een mooie andere reis boeken.