20 juli 2024
Thumbnail voor Kwart van de reisverzekeraars keert niets uit bij code oranje

Kwart van de reisverzekeraars keert niets uit bij code oranje

AMSTERDAM - Veel Nederlandse vakantiegangers lopen volgens online vergelijker Pricewise onbewust risico niet-verzekerd op reis te gaan. Uit een onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders met een reisverzekering niet weten dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje.


Onder de onderzochte leeft het idee dat in een land waar code oranje geldt alleen corona-gerelateerde schade niet wordt gedekt, zoals medische kosten of extra overnachtingen. Maar dat is niet altijd het geval. Volgens Pricewise dekt een kwart van de reisverzekeringen helemaal niets bij code oranje. Zo’n 45 procent van de onderzochte Nederlanders met een reisverzekering zijn hier niet van op de hoogte.

Ook over vaccinatie en code oranje bestaat verwarring. 12 procent van de verzekerde Nederlanders denkt ten onrechte dat code oranje niet geldt als je volledig bent gevaccineerd. Volgens Arno Baas, specialist schadeverzekeringen bij Pricewise, ontstaat de verwarring over de verzekeringen bij het idee achter de kleurcode. “Mensen denken vaak ten onrechte dat de kleurcodes nieuw zijn en alleen met corona te maken hebben. De veranderingen in dekking per kleurcode waren echter altijd al opgenomen in de polisvoorwaarden en geven de mate van risico’s aan in uitbraak van een pandemie.” Omdat er in Europa zelden risico’s zijn, lijkt het volgens Baas voor veel Nederlanders alsof code oranje iets nieuws is.

Van code geel naar oranje
Sommige verzekeraars hebben door de pandemie hun voorwaarden versoepeld, waardoor zij enkel corona-gerelateerde schade niet meer vergoeden. “Hierdoor zijn veel Nederlanders zelf aansprakelijk bij schade of diefstal van eigendommen als zij in een land met code oranje verblijven”, vervolgt Baas. Ook als je op vakantie bent in een land met code geel, is er een reële kans dat het advies verandert naar code oranje. “In dat geval ben je nog steeds gedekt voor schade, mits je zo snel mogelijk het oranje gebied verlaat. De ene verzekering hanteert hierbij een termijn van 48 uur, de ander verwacht dat je de eerstvolgende vlucht pakt. Wij raden mensen aan vooraf te checken welke voorwaarden voor hun verzekeraar gelden.”