16 juni 2024
Thumbnail voor Linda Andeweg na drie dagen in KwaZulu-Natal: ‘Plannen om terug te keren zijn al in de maak’

Linda Andeweg na drie dagen in KwaZulu-Natal: ‘Plannen om terug te keren zijn al in de maak’

Na de succesvolle Africa’s Travel Indaba in Durban vorige maand is een groep reisprofessionals door South African Tourism en door Tourism KwaZula-Natal uitgenodigd voor een actieve posttour door de regio KwaZulu-Natal. Reisbizz’ Linda Andeweg sloot aan en vertelt over haar bijzondere bezoek aan Zuid-Afrika.

“De regio KwaZulu-Natal heeft een oppervlakte van ruim 93.000 km2 en staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed en diverse landschappen. De provincie grenst aan de Indische Oceaan en biedt subtropische kustlijnen en o.a. het Drakensberg-gebergte, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De provincie is vernoemd naar de Zulu, een etnische groep met een rijke traditie en geschiedenis. Het Shakaland Cultural Village is een populaire toeristische attractie waar bezoekers meer kunnen leren over de Zulu-cultuur en -tradities. KwaZulu-Natal staat ook bekend om zijn natuurreservaten en wildparken.

Sjezen over ziplines
De tour start met een autorit van 125 km naar Karkloof Canopy om daar te gaan ziplinen. Voor een aantal van de groep is dit hun eerste keer en dit zorgt, vooral in het begin, voor wat spanning. Maar al snel worden de tien ziplines ‘afgesjeesd’, met een langste traject van 200 meter. Hierna volgt een smakelijke lunch in de tuin van Yellowwood Cafe, dat is gehuisvest in een monumentaal pand. In de middag staat een bezoek aan Mandela Capture Site op het programma. Vlakbij de plek waar het museum staat, werd Nelson Mandela in 1962 gearresteerd. In het museum zie je een tentoonstelling over zijn leven en strijd tegen apartheid. Buiten staat een indrukwekkende sculptuur van Mandela, gemaakt van 50 stalen pilaren die samen zijn gezicht vormen​.

We overnachten in Hotel Brahman Hills**** dat in 2023 een prijs won voor hun mooie tuin. Op culinair gebied ook zeker een aanrader. Het hotel beschikt naast hotelkamers ook over cottages.

Tekst gaat verder onder de foto.

De groep heeft optimaal genoten van de posttour.

Drakensberg
Parallel gelegen aan de oostkust van Zuid-Afrika ligt een uitgestrekte bergketen van meer dan 1000 kilometer lang: Drakensbergen. We vervolgen de reis naar een bijzondere locatie in de bergketen, de Qambathi Mountain Lodge. Tom Cruise verbleef hier in 2022 een aantal maanden toen hij filmopnames maakte voor de film Mission Impossible. In deze lodge zijn vijf fraaie kamers, fijne ‘chillplekken’, een plonsbad en veel wilde paarden die je tegemoet lopen als je aankomt. Je kunt hier buitenritten boeken en de Drakensberg vanaf de rug van het paard aanschouwen. Een aantal deelnemers heeft het paardrijden binnen de paddock beleefd voordat we vertrokken naar hotel Cleopatra Mountain Farmhouse. Het diner wordt verzorgd door de award-winning chef Richard Poynton en zijn team, en we overnachten in sfeervol ingerichte cottages.

Goed gevulde laatste dag
De laatste ochtend van de posttour staat een helikoptervlucht op de planning met spectaculaire uitzichten over het hart van KwaZulu-Natal. De wolken trekken net weg en dat zorgt voor mooie plaatjes. Hierna ontbijten we uitgebreid en vertrekken we naar het startpunt van onze wandeling naar de ‘Bushman Paintings’. De wandeling is best pittig, maar zeer de moeite waard met mooie uitzichten onderweg. De rotstekeningen zelf waren indrukwekkend. In ongeveer 2,5 uur wandelen en klimmen we zo’n 8 kilometer.

Deze goedgevulde dag eindigt in het Nambithi Private Game Reserve waar de groep gesplitst wordt. De ene groep verblijft in Indaka Lodge; een mooie lodge die ook zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen door o.a. de ‘family friendly’ game drives, miniclub, zwembad en luxe safaritenten. De overige groepsleden verblijven in prachtige suites van het luxe Lions Valley Lodge, met vanaf het terras een spectaculair uitzicht over de vallei.

Beide groepen genieten van wel twee game drives waar we veel wild spotten, voordat we ruim 4,5 uur terugrijden naar de luchthaven van Johannesburg. Wat kun je veel zien en doen in ruim drie dagen. Dank aan South African Tourism en Tourism KwaZulu-Natal voor deze onvergetelijke posttour. Dat smaakt naar méér… méér verschillende landschappen ontdekken, méér wild spotten en nóg meer lekker eten. De plannen om volgend jaar terug te keren zijn al in de maak."

Tekst gaat verder onder de foto.

Linda Andeweg, Keith Matthews (Tourism KwaZulu-Natal) en Abby Jacobs (South African Tourism).

De posttours
Namens South African Tourism reisden Abby Jacobs (Hub Head Northern Europe) en Zora Klaasen (Trade Relations Manager Nederland) mee, samen met Keith Matthews (Regional Manager TKZN Europe). De overige deelnemers uit Nederland waren Dirk de Bruijne (Aeroglobe/AfrikaPLUS), Kim Nooyens (Reisbrigade), Marco van Agterveld (Live to Travel), Evelyn Zielstra (Lone Drifters) en Marjolein Schipper-Rutten (TravelMood). Op hetzelfde moment reisde een andere groep met Jordy Liemers (Marketing SAT) naar Kaapstad om die regio te ontdekken.

Wil je meer weten over de Indaba en hoe dit is beleefd? Meld je dan aan als Reisbizz Society lid en lees het interview met Abby Jacobs in het aankomende Reisbizz Magazine.