14 juni 2024
Thumbnail voor Man die gevaarlijke stoffen zei te hebben op Schiphol aangehouden, Plaza urenlang afgezet

Man die gevaarlijke stoffen zei te hebben op Schiphol aangehouden, Plaza urenlang afgezet

SCHIPHOL - De man die op Schiphol zei gevaarlijke stoffen te hebben, is een 55-jarige man die kort daarvoor op de luchthaven was aangekomen. Hij is aangehouden voor bedreiging, zo heeft de marechaussee dinsdag bekendgemaakt. Het onderzoek in de zaak is nog in volle gang. Schiphol Plaza is rond 15 uur weer vrijgegeven, nadat het gebied urenlang was afgezet vanwege de dreigende situatie.


De man meldde zich dinsdagochtend bij het bureau van de marechaussee op Schiphol Plaza en gaf aan dat hij gevaarlijke stoffen bij zich had. De hulpdiensten rukten daarna massaal uit, zoals de brandweer, en Plaza en het Jan Dellaertplein werden deels afgezet. De man is vervolgens naar een zogeheten ontsmettingsstraat gebracht. Het RIVM onderzoekt nog om welke stof het zou gaan en of het gevaarlijk spul betreft. Uiteindelijk is de man aangehouden en afgevoerd. Een speciaal team van Defensie was aanwezig voor onderzoek.

De afsluiting had geen gevolgen voor het vliegverkeer op Schiphol en voor vliegreizigers. "Zij konden eenvoudig op andere manieren de aankomst- en vertrekhallen bereiken", aldus de marechaussee.

Het treinverkeer van en naar Schiphol was wel gedurende enkele uren gestremd. Rond 14.00 uur gingen de eerste treinen weer rijden. Door inzet van hulpdiensten waren er minder perronsporen beschikbaar. Hierdoor sloegen sommige treinen hun stop op Schiphol Airport over, meldde de NS.

Aan het begin van de middag werd een brandweerman onwel en per brancard afgevoerd, maar dat zou niet door de mogelijk gevaarlijke stoffen zijn gekomen.

Een verslaggever van deze site was aanwezig op Plaza en heeft de volgende beelden gemaakt:Verdachte situatie Schiphol

Verdachte situatie Schiphol

Verdachte situatie Schiphol

Verdachte situatie Schiphol

Verdachte situatie Schiphol

 

Verdachte situatie Schiphol

Verdachte situatie Schiphol

Foto's: Reismedia