21 mei 2024
Thumbnail voor Mariël en haar gezin over ervaringen in Australië: Door naar Bali met een rugzak vol herinneringen

Mariël en haar gezin over ervaringen in Australië: Door naar Bali met een rugzak vol herinneringen

SYDNEY - Tijdens de wereldreis die Mariël Korpel, Jansen Reiscreaties, maakt met haar man Stijn en zoontjes Mats en Faas, heeft het gezin de afgelopen tien weken door Australië gereisd. Het land dat twee jaar gesloten is geweest voor toeristen en bovenaan de wishlist stond tijdens hun wereldreis. Mariël doet verslag van hun Australië-avonturen.


Met al het juiste papierwerk en vaccinaties begon ons Australië avontuur in Sydney. Per fiets hebben we de hele stad verkend, wat een echte aanrader is. Wel is het handig om getrainde benen te hebben, want het is aardig up and down trappen.

Campings in Australië
Na het fietsen vertrokken we naar Brisbane, waar we onze camper hebben opgehaald. Wat ons betreft de beste manier om door dit land te reizen, zeker met kinderen. Het geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, je hebt continue al je spullen bij de hand en je kunt bijna overal kamperen. Van bushcamp tot volledige uitgeruste campings met zwembad, speeltuin en camp kitchen. De meeste campings bieden ook campingplaatsen met je eigen douche en toilet (en suite), voor diegene die van wat meer privacy houden. Overal in dit land vind je openbare bbq’s en picknick area’s, op de meest mooie plekjes. Dus als je zorgt dat je koelkast altijd gevuld is, is dit echt een uitkomst. Ook omdat het leven in Australië niet goedkoop is.

De Oostkust zit vol met gezellige badplaatsen, is een paradijs voor surfers, heeft mega mooie stranden en prachtige Touristic Drives die zeker de moeite waard zijn om te rijden. Binnen een (paar) uur rijden land inwaarts ben je middenin de natuur, de nationale parken of zelfs een stuk Outback. Verder naar het Noorden (voorbij Cairns) wordt de kust ruiger, is het gevaarlijker om in de zee te zwemmen vanwege kwallen en krokodillen, maar wordt de natuur nóg mooier. Cape Tribulation is een echte aanrader, het regenwoud is hier prachtig mooi en met gemak spot je krokodillen en kasuarissen.

Nationale parken
Vanaf Cairns vlogen we vervolgens naar Darwin. Daar hebben we een rondje nationale parken bezocht met een minibusje. We begonnen in Kakadu, het grootste National Park van Australië. Prachtige watervallen en bovenal immens uitgestrekte natuur. Bij Cahills Crossing hebben wij onze mooiste krokodillen ervaring gehad: bij hoog tij kwam de weg onder water te staan en ontstond er een stroomversnelling in het water. Een stuk of 15 krokodillen verzamelden zich bij de stroomversnelling met hun bek open om de vissen op te vangen die geen andere kant meer op konden. Vanaf veilige hoogte op de rotsen mochten wij dit aanschouwen, magisch!
Nitmiluk was onze volgende bestemming, daar hebben de Gorges ons verwonderd en hebben we gezwommen in de hot springs. En Litchfield National Park zit vol met prachtige watervallen en plunch pools waar je veilig kunt zwemmen. Dit is zo volmaakt en perfect dat het bijna nep lijkt.

Ons Australië avontuur sloten we af in Darwin. Een compacte stad met voldoende gezelligheid en levendigheid en een veilig stadsstrand met een net tegen de stingers en krokodillen. In het Northern Territory hebben we kennisgemaakt met de Aboriginals: de oorspronkelijke bewoners van Australië die hier 30 procent van de bevolking vertegenwoordigen en veel land bezitten. Hier hebben we de echte Outback ervaren, eindeloze stukken gereden waarbij je niets en niemand tegenkomt, alleen af en toe een lange road train, slangen op de weg en termieten nesten langs de weg. Dus zorg dat je altijd voldoende brandstof en eten en drinken bij je hebt!

Australië, het land waar we al verliefd op waren, heeft ons weer zo veel gegeven. We nemen een rugzak vol prachtige herinneringen mee en we houden het ‘no worries’ en ‘hey mate’ zo lang mogelijk vast. Het land waarin kwaliteit van leven hoog in het vaandel staat en mens, dier en natuur goed met elkaar samen gaan.

Voor ons was het een dikke 10, een echte aanrader! Wij zeggen geen gedag maar tot ziens. Op naar Bali, waar weer nieuwe avonturen op ons wachten.