15 juli 2024
Thumbnail voor Marijke van der Schaft op reis naar Venetië met de historische Orient Express

Marijke van der Schaft op reis naar Venetië met de historische Orient Express

AMSTERDAM - Voor het eerst sinds 1920 is deze week één van de meest beroemde luxe treinen van de wereld gearriveerd in Amsterdam. Reisadviseur Marijke van der Schaft - Hoogendoorn is op uitnodiging van de F.S.T. Groep mee op de reis van de Venice Simplon Orient Express, van Amsterdam naar Venetië. Op Reisbizz.nl geeft ze dagelijks verslag van de reis.


De Venice Simplon Oriënt Express van Belmond is onderdeel van LVMH (Louis Vuitton, Moët, Hennessy) en verbindt een aantal Europese steden, zoals Londen, Parijs, Venetië en Istanbul.

Marijke is ervaren in de reisbranche en werkt al 15 jaar voor reisbureau Buitenlandsche Zaken in hartje Rotterdam. Met een klein team is er in het reisbureau een flinke dosis humor en Rotterdamse nuchterheid te vinden. Marijke vertelt in een dagelijks verslag over haar belevenissen op de historische treinrit, die gisteren is vertrokken.

Donderdag 24 juni – Vertrek vanuit Amsterdam naar Venetië
“Vanmorgen een ‘early rise’ en een vroege trein naar Amsterdam CS genomen, waar het startpunt was van de bijzondere trein Venice Simplon Oriënt Express. Op het platform een en al vrolijkheid van enthousiaste mensen met een leuke muzikale ontvangst. En dan zie je die prachtige nostalgische trein van zo’n honderd jaar oud.

In de trein werd ons een cabine toegewezen die eigenlijk best wel klein is, maar zeer praktisch ingericht. Ook ‘nostalgisch’ is dat ik vanavond in een stapelbed moet slapen. Wie zal er boven mij gaan slapen? Gelukkig was daar mijn slapie die ik nog ken uit een ver verleden en dat voelt vertrouwd, dus dat komt vast goed.”

De champagne-ontvangst in de cabine.

“We zijn al uren onderweg en maken zo nu en dan een stop, ik heb alleen geen idee waarom. En dan tuffen we vervolgens weer door. Het is zeg maar geen Thalys, die je in no-time naar Parijs brengt. Ik had het idee dat we ergens diep in Frankrijk zaten, maar we komen nu net pas in Brussel aan. Begrijp nu waarom we pas morgenavond in Venetië arriveren.

Overigens is het bijzonder om te zien hoeveel mensen er op de stations staan, gewapend met camera’s. Zelfs in de weilanden staan mensen op ladders om zo de trein beter te kunnen fotograferen. Het schijnt ook dat de Belgische TV veel aandacht heeft gegeven aan deze bijzondere trein.

In de VSOE kunnen circa 177 passagiers, maar met de huidige coronamaatregelen zijn we nu onderweg met 80 passagiers. Ik had eigenlijk wat ouder publiek verwacht, maar ik zie een hoop (begin)vijftigers aan boord. Stuk voor stuk stylish gekleed. Je ziet dat iedereen zich aan de dresscode houdt, want jeans, korte broeken en T-shirts zijn hier uit den boze.

De trein is zo prachtig onderhouden en gedecoreerd: alles blinkt en glimt en iedereen is zo voorkomend.”

Het culinaire eten tijdens lunch en diner.

“Ook culinair is het goed voor elkaar. We begonnen vanmorgen met een champagne-ontvangst, waarna we voor een kopje koffie werden verwacht in het barrijtuig. Alleen kwamen we onderweg een bekende tegen die net een fles champagne hadden besteld, dus het volgende glaasje was alweer ingeschonken. Tijdens de lunch werd er een heerlijke maaltijd verzorgd met echte culinaire hoogstandjes. Tijdens het avondeten kregen we kreeft met kaviaar voorgeschoteld, niet te versmaden.

Ik ben benieuwd wat de volgende dag gaat brengen.”

 

Het muzikale ontvangst op Amsterdam Centraal Station.