5 oktober 2024
Thumbnail voor Minimale groei in boekingen augustus: één procent

Minimale groei in boekingen augustus: één procent

Uit de nieuwste cijfers van ANVR/Gfk boekingsmonitor blijkt dat er in augustus 2024 een minimale groei te zien is in het aantal boekingen vergeleken met vorig jaar. In de maand juli 2024 was er nog sprake van een kleine terugval vergeleken met 2023.

In augustus van dit jaar werden er 21.229.532 boekingen gedaan buiten Nederland. Dat is een minimale groei van 1 procent ten opzichte van het jaar ervoor, toen er 20.422.342 boekingen werden gedaan. Volgens de ANVR-GFK boeking statistieken stabiliseert de markt zich "op een niveau dat te vergelijken is met het jaar 2019."

De groei is met name in Europa goed te zien, bestemmingen zoals Spanje (+11 procent), Italië (+16 procent) en het Verenigd Koninkrijk/Ierland (+13 procent) zijn populair. Daarentegen is er een duidelijke terugval te zien in de Scandinavische landen, waarbij Zweden een uitschieter heeft met een verlies van 22 procent.

“De boektermijn liep in augustus wel terug naar 75 dagen. Er werd dus minder ver vooruit geboekt, vooral zichtbaar in Noord-Amerika en Afrika. Hoewel het totaal aantal boekingen daalde, blijft er de mogelijkheid dat latere boekingen nog komen”, aldus de ANVR.

In Azië heeft Indonesië zijn pre-covid niveau volledig hersteld. Hoewel Curaçao vorig jaar recordaantallen boekingen registreerde in augustus en september, blijft die trend dit jaar uit. Bonaire laat echter een sterke groei zien. In de VS verschuift de belangstelling naar de Oostkust, waar boekingen bijna twee keer zo hoog zijn als voor de Westkust, mogelijk gedreven door ticketprijzen.