1 maart 2024
Thumbnail voor Ministerie van Volksgezondheid: Geel boekje dient niet als reisbewijs

Ministerie van Volksgezondheid: Geel boekje dient niet als reisbewijs

DEN HAAG - De gele inentingsboekjes, waarin de GGD's vanaf vandaag ook de coronavaccinatie in stempelen, is geen officieel bewijs als Nederlanders deze zomer op reis willen. Het digitale Europese coronapaspoort, die iedere gevaccineerde Nederlander voor de zomervakantie in het bezit zou moeten kunnen hebben, wordt wel erkend door alle landen binnen de EU.


Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid aan Nu.nl laten weten.

“Het is heel handig om in het buitenland te laten weten of te kunnen tonen welke vaccinaties iemand heeft gehad”, vertelt een woordvoerder aan Nu.nl. “En sommige landen nemen wel genoegen met zo’n boekje als bewijs voor een vaccinatie tegen de gele koorts. Maar voor de coronaprikken heeft het boekje in dat opzicht geen waarde.”

Op 15 juni vergadert de Europese Unie over het digitale Europese vaccinatiebewijs dat binnen de EU moet gaan gelden als standaardbewijs van coronavaccinatie. Als er, zoals verwacht, op die top een besluit wordt genomen, worden de nieuwe richtlijnen naar verwachting 21 juni van kracht.

Echter accepteren enkele landen wel het gele boekje als reisbewijs. Op dit moment accepteren Spanje, Duitsland, Oostenrijk en IJsland de covid-stempel als bewijs van vaccinatie. Ook de gezondheidsorganisatie WHO accepteert het gele boekje als bewijs van vaccinatie.