16 juni 2024
Thumbnail voor Mogelijke grenscontroles Duitsland: ‘Noodzakelijke bescherming EK voetbal’

Mogelijke grenscontroles Duitsland: ‘Noodzakelijke bescherming EK voetbal’

De Duitse politie kan vanaf vrijdag tijdelijke controles uitvoeren aan alle grenzen van het land in verband met het komende Euro 2024-toernooi. Dit heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. "Het doel van de controles is om gewelddadige overtreders in een vroeg stadium te identificeren en tegen te houden", aldus Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser.

Faeser zei dat dit noodzakelijk was om de best mogelijke bescherming te bieden aan het EK voetbal dat dit jaar in tien Duitse steden wordt gehouden. "Onze focus varieert van de dreiging van islamitisch terrorisme tot hooliganisme en cyberaanvallen", zei ze in een verklaring. "De federale politie zal de Duitse grenzen, luchthavens en treinverkeer beschermen."

Euro 2024 begint op 14 juni in Duitsland, met de finale op 14 juli. Tijdens het toernooi wordt de Duitse politie versterkt met ongeveer 580 buitenlandse politieagenten. Er wordt vooral gepatrouilleerd in de steden waar het voetbaltoernooi gehouden wordt, op treinstations en in treinen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er extra gecontroleerd aan de grenzen met Denemarken, Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg. Alle vijf landen zijn lid van de Schengenzone. Normaal gesproken vinden er geen reguliere grenscontroles plaats en slechts zeer beperkt willekeurige controles.

De Duitse grenspolitie voert van 7 juni tot 19 juli 2024 grenscontroles uit, ook aan de grens met Nederland. Reist u met de auto, trein, veerboot of het vliegtuig naar Duitsland? Houd rekening met extra reistijd. Neem een geldig identiteitsdocument mee (paspoort of ID-kaart). Let op: Uw Nederlandse rijbewijs geldt in Duitsland niet als officieel identiteitsdocument.