20 april 2024
Thumbnail voor NativeTravel op werkreis in Sri Lanka

NativeTravel op werkreis in Sri Lanka

SCHIPHOL - Maaike Linde, eigenaar van NativeTravel, is één van de acht reisondernemers van de VvKR die deelnam aan de verkenningsreis door Sri Lanka. Inmiddels is deze Famtour ten einde, en trekt Maaike nog een aantal weken in haar uppie door "het land waar ze weer klaar zijn om toeristen te ontvangen". Ze deelt haar ervaringen met Reisbizz.nl.


Sri Lanka heeft haar zaakjes uitstekend voor elkaar. Toeristen worden op allerlei manieren tegen corona beschermd. Dit maakt dat mijn klanten zich veilig zullen voelen om te reizen. Soms zijn de maatregelen zó goed dat ze hun doel zelfs een beetje voorbijschieten.Voordat ik de auto instap worden mijn schoenen gesprayd met sanitizer. In het begin van de reis snap ik eerst niet wat er van me wordt verwacht. Maar al snel houd ik als een mak lammetje mijn schoenzolen omhoog. Alsof ik niet anders gewend ben.

Temperaturen hoort erbij
Ook wordt mijn temperatuur iedere dag gemeten. Voordat ik ochtends de auto instap. En zodra ik incheck in een volgende accommodatie. Dit gebeurt met een handapparaatje dat ruim boven de arm wordt gehouden.
Mijn temperatuur schommelt meestal tussen de 31 en 32 graden. In die zin is het best betrouwbaar. Je hoeft er immers alleen nog maar telkens zo’n vijfeneenhalf graad bij op te tellen. Er is echter een uitschieter naar beneden, 26,1 graden. En eentje naar boven, 38,9 maar liefst.
Gelukkig raakt niemand in paniek. 'You do not look like having fever ma'am. We will retry in 15 minutes. I think the thermometer was in the sun to long'.
Een kwartiertje later is mijn temperatuur inderdaad weer acceptabel. Er nestelt zich een gedachte in mijn brein. Wat zou er nu eigenlijk gemeten worden. De buitentemperatuur?

Welkom bij de bevolking
In de theeplantages tussen Nuwara Eliya en Kandy staat een theeplukster. Ze heeft prachtige kleurrijke kleding aan en een grote glimlach op haar gezicht. Ze roept me wat toe. Ik vermoed dat ze op de foto wil in ruil voor geld. Maar dat is te Nederlands gedacht. Mijn gids vertaald: 'Wat ben ik blij om jullie hier te zien, wat fijn dat er weer buitenlanders zijn!'

Sri Lanka

 

Een groot deel van de bevolking is afhankelijk van het toerisme. Het brengt geld in het laatje. Het meest schrijnend is de situatie voor de locals zonder financiële reserves. Zoals de eigenaar van een kleine souvenirshop. De coconutverkoper bij de toeristische highlights. En de theeplukster met de brede glimlach.

Afgelopen zomer is er een proef geweest met het toelaten van Russen in Sri Lanka. Dit was geen groot succes. Het zette kwaad bloed bij de bevolking omdat deze toeristen zich niet aan de regels van het land hielden. Het was dus snel over en uit met dit proefproject. Als Nederlandse reisorganisatie hebben we dan ook een grote verantwoordelijkheid. We zullen onze klanten goed moeten instrueren. Op dit moment heeft bijvoorbeeld vrijwel iedereen hier nog een mondkapje op. Ik dus ook. Bijzonder oncomfortabel in het heerlijk tropische zonnetje. Maar ook een blijk van respect naar het land en haar bewoners.

Sri Lanka in lockdown
Sri Lanka is tot het einde van deze maand in lockdown. Alle toeristische bezienswaardigheden zijn overigens gewoon toegankelijk. Evenals de supermarkt, bank en apotheek. Het is prima reizen nu. Maar voor mijn klanten is het leuker om buiten de lockdown te gaan, zodat ze volop van het kleurrijke en levendige Sri Lanka kunnen genieten. Ook zullen de accommodaties dan weer wat meer gevuld zijn. Ik zit nu bijvoorbeeld in een fijn hotel in Anuradhapura, en heb het hele zwembad voor mij alleen. Nogal ongezellig dus, maar ja, ik heb dan ook geen vakantie maar ben op werkreis hè.

Wat heb ik toch een mooi vak!
Ik wil voor al mijn mede-ondernemers in de reisbranche afsluiten met het feit dat reizen bij code oranje écht weer kan. Tenminste, wanneer de bestemming de dingen goed ingeregeld heeft en er geen lockdown is. Ik ga nu door naar mijn volgende plaats van bestemming, de Knuckels in het hart van Sri Lanka. Op zoek naar nieuwe activiteiten en belevenissen voor de klanten van NativeTravel.

Wat heb ik toch een mooi vak!

Lees meer over de bestemming Sri Lanka via onze zustersite Triptalk.