19 juli 2024
Thumbnail voor Nederlanders kunnen niet bewijzen dat ze gevaccineerd zijn als ze naar Griekenland gaan

Nederlanders kunnen niet bewijzen dat ze gevaccineerd zijn als ze naar Griekenland gaan

DEN HAAG - Griekenland is weer open voor toeristen, en zegt dat ze welkom zijn als ze zijn gevaccineerd of een negatieve PCR-test hebben die niet meer dan 72 uur oud is. Maar Nederlanders die gevaccineerd zijn, moeten alsnog een recente negatieve coronatest hebben om het land binnen te komen. Dat meldt RTL Nieuws.


Volgens het ministerie van VWS hebben we in Nederland nog geen officieel vaccinatiepaspoort of vaccinatiebewijs dat gebruikt kan worden op reis. Het gele vaccinatieboekje is niet geldig. Ook aan het vaccinatiebewijs dat je krijgt van de GGD heb je nu nog niks als je naar Griekenland wil.

Fraudebestendig
Het ministerie meldt erover: "De registratiekaart coronavaccinatie die burgers op de vaccinatielocatie krijgen, heeft geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld."

Toeristen voor Griekenland zijn verplicht een zogenoemd PLF-formulier in te vullen, ten minste 24 uur van tevoren. Daarin staat ook dat je het land binnen mag als je de afgelopen negen maanden corona hebt gehad. Maar Nederlanders kunnen ook daarvoor geen officieel bewijs krijgen.

Totdat het Europese vaccinatiepaspoort is ingevoerd (vermoedelijk eind juni), zit er voor Nederlandse reizigers naar Griekenland dus niks anders op dan zich te laten testen voor vertrek. Bij terugkeer naar Nederland hoeft dat niet altijd meer, omdat een deel van de Griekse eilanden nu een geel reisadvies heeft.

Update 18-05: Gevaccineerde Nederlanders zijn toch wél in Griekenland welkom zonder test.