19 juni 2024
Thumbnail voor Nieuwe regeringspartijen willen magazines stuk duurder maken

Nieuwe regeringspartijen willen magazines stuk duurder maken

De nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB willen de belasting verhogen op gedrukte en digitale (nieuws)media. De btw gaat volgens het hoofdlijnenakkoord van 9 naar 21 procent. Lezers van Reismedia-titels Luchtvaartnieuws, Reisbizz en Triptalk Magazine worden geraakt door deze belasting op waardevolle content.

“Door de verdubbeling van de belasting worden onze lezers extra geraakt”, aldus directeur-eigenaar Rob Somsen van Reismedia. “Voor ons zijn abonnees essentieel om de sterk stijgende kosten af te dekken en te kunnen investeren in essentiële groei, onderzoek en innovatie. De groei van de advertentiemarkt is gestopt. Dat maakt de bijdrage van onze abonnees extra waardevol.”

Dalende oplages als gevolg van deze belastingverhoging hebben gevolgen voor redacties. “Zeker als niche-speler binnen de luchtvaart- en (zaken)reisjournalistiek in het Nederlands taalgebied zullen we geraakt worden”, aldus Somsen.

Reismedia sluit zich aan bij de landelijke oproep van Nederlandse uitgevers om van de btw-verhoging af te zien. De branche heeft daarvoor paginagrote advertenties in de kranten gezet dinsdag, in de hoop de nieuw te vormen regering nog op andere gedachten te brengen. Als dat niet gebeurt, dan worden nieuwsmedia vanaf 2026 aanzienlijk duurder.