19 mei 2024
Thumbnail voor Noodweer zorgt woensdag voor vluchtvertraging op Dubai Airport

Noodweer zorgt woensdag voor vluchtvertraging op Dubai Airport

Het vliegverkeer naar Dubai is woensdag nog steeds ernstig ontregeld door de hevige regenval van een dag eerder. Vluchten moeten worden geschrapt of omgeleid. De luchthaven raadt reizigers af te vliegen, tenzij het "absoluut noodzakelijk" is. Ook vluchten van en naar Schiphol zijn getroffen.

Dubai International Airport is een van de drukste luchthavens ter wereld. De meeste vluchten waren woensdagochtend geannuleerd of vertraagd. Zo vertrekt Emirates-vlucht EK146 van Schiphol naar Dubai met drie uur vertraging, en is de EK148 uitgesteld van 15.20 naar 21.00 uur.

In de Verenigde Arabische Emiraten viel dinsdag in minder dan 24 uur tijd 254 millimeter regen volgens het nationale meteorologische centrum. Dat is het meeste sinds het begin van de metingen in 1949. Veel auto's zijn op ondergelopen wegen gestrand, sommige gebouwen zitten zonder stroom.

‘Cloud seeding’
Het noodweer in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarbij tot nu toe één dode is gevallen, is mogelijk het gevolg van kunstmatig opgewekte regen. Het Nationaal Centrum van Meteorologie (NCM), de meteorologische dienst van het land, heeft bevestigd dat maandag en dinsdag vliegtuigen zijn opgestegen om het weer te beïnvloeden.

Tussen maandagavond en dinsdagmiddag vertrokken minstens zeven 'cloud seeding'-vliegtuigen vanaf de luchthaven van Al Ain om chemicaliën in de atmosfeer te verspreiden die de neerslag moesten bevorderen. Ze konden profiteren van de stapelwolken die op dat moment voorbijdreven.

De VAE zijn in 2002 begonnen met 'cloud seeding' om de hitte en de droogte aan te pakken, maar het gebrek aan goede afwatering in veel gebieden kan overstromingen veroorzaken. Volgens Ahmed Habib, een meteoroloog van het NCM die met persbureau Bloomberg sprak, is de regen deels te wijten aan de technologie.