7 september 2024
Thumbnail voor Overzicht: problemen in reisindustrie door wereldwijde computerstoring

Overzicht: problemen in reisindustrie door wereldwijde computerstoring

Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, KLM en meerdere andere bedrijven hebben vrijdag problemen door een grote wereldwijde computerstoring. De storing komt op een drukke reisdag aan het begin van de zomervakantie voor de regio Noord. In dit artikel een overzicht van storing.

Schiphol
Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

Op de meeste borden met informatie op Schiphol zijn momenteel grote klokken te zien. Dat moet voorkomen dat er opstoppingen ontstaan, omdat mensen naar vluchtinformatie gaan kijken, aldus de verslaggever.

Schiphol zei eerder al dat de storing grote impact zal hebben op vluchten van en naar de luchthaven. Er wordt nog in kaart gebracht wat de exacte gevolgen zijn.

KLM
Door de grote wereldwijde computerstoring ziet KLM zich genoodzaakt om de operatie grotendeels te staken. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten in een verklaring"Ook KLM is net als andere luchtvaartmaatschappijen en luchthavens getroffen door de wereldwijde computerstoring, waardoor het niet mogelijk is vluchten af te handelen. Wij realiseren ons dat dit, zeker gezien de zomervakantie, buitengewoon vervelend is voor onze klanten. We werken er hard aan om het probleem op te lossen. Voor nu zien we ons genoodzaakt om de operatie grotendeels te staken."

TUI
TUI heeft ook last van de storing. Petra Kok laat aan Reisbizz weten dat er "hard is gewerkt om iedereen op Schiphol handmatig in te checken. Op één na zijn alle TUI vluchten vandaag vertrokken en konden de reizigers aan hun vakantie beginnen. Met man en macht is er aan handmatige incheck gewerkt, wij wilden er alles aan doen om geen vakantievluchten te hoeven annuleren. Vluchten hebben wel vertraging opgelopen, maar iedereen is op of onderweg naar z’n vakantieadres."

"Die ene vlucht kwam te laat terug op Amsterdam omdat deze vast stond op een Spaanse luchthaven die ook getroffen was door de storing. Deze reizigers zullen zaterdag vertrekken."

RTHA
Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.

Eindhoven Airport
Ook vluchten van en naar Eindhoven Airport hebben vrijdagochtend last van de wereldwijde computerstoring, meldt de luchthaven op X. In de vertrekhal ontstaan rijen omdat ruimbagage en passagiers alleen handmatig kunnen worden ingecheckt, zegt een woordvoerster. Meerdere vluchten hebben vertraging, is te zien op de website van Eindhoven Airport.

De luchthaven heeft extra personeel ingezet om passagiers en bagage in te checken. Eindhoven Airport raadt reizigers aan contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor vragen en de actuele vluchttijden in de gaten te houden op de website.

Transavia
Transavia voorziet een "rommelige dag" door de storing. In de vroege vrijdagochtend hoefden nog geen vluchten te worden geannuleerd, maar de storingen zullen "zeker een impact hebben op onze operaties", zo liet een woordvoerder weten.

Corendon
Corendon geeft aan zelf geen directe last te hebben van de storing. Getroffen partners kunnen wel zorgen voor vertragingen. "Op dit moment hebben we nog geen vertragingen of uitval", zo laat een woordvoerder weten.

Hamburg
Volgens een woordvoerder van het vliegveld in Hamburg ondervinden vier maatschappijen problemen, maar zijn de verstoringen onder controle.

Keulen
Op het vliegveld van Keulen zijn er "grote verstoringen in het incheckproces". Het is niet duidelijk hoe lang de problemen aanhouden. Op de luchthaven van Stuttgart moest het inchecken handmatig gebeuren. Hierdoor ontstonden langere wachttijden, maar geen vluchtannuleringen.

Marechaussee
De marechaussee heeft geen probleem met de systemen. Dat zegt een woordvoerder. "Wij hebben geen problemen met onze systemen, en hopen dat zo te houden natuurlijk", aldus een zegsman.

Luchthaven Charleroi
Door de wereldwijde computerstoring zijn vrijdagochtend ook problemen gemeld op de luchthaven van Charleroi. Volgens een woordvoerster verloopt vooral het inchecken erg traag.

Omdat het check-insysteem op Microsoft draait, moesten de medewerkers een tijdlang de check-in handmatig uitvoeren. Dat leverde lange wachtrijen op. Er ontstonden minimale vluchtvertragingen. De problemen waren vrijdag rond 10.00 uur gedeeltelijk opgelost, omdat andere software gebruikt kon worden.

Het vliegveld van Charleroi is ook populair onder Nederlandse vakantiegangers.

Brussels Airport
De internationale luchthaven Brussels Airport ondervindt volgens een woordvoerster weinig hinder. Volgens de woordvoerster gebruikt het systeem voor het inchecken op het vliegveld Microsoft, maar er is ook een alternatief noodsysteem. "Dat zorgt wel voor vertraging bij het inchecken."

Eurowings
Budgetoperator Eurowings meldde storingen als gevolg van de computerproblemen, onder meer op het vliegveld van Düsseldorf. Lufthansa zei "minimaal" getroffen te zijn en geen grote gevolgen te zien.

Berlijn
Het vliegverkeer in Berlijn stond stil, maar wordt inmiddels hervat. Op de luchthaven van Frankfurt werden geen grote storingen gemeld.

De computerproblemen lijken te maken te hebben met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike. CrowdStrike zegt zich bewust te zijn van problemen bij zijn zogeheten Falcon sensor. De storingen lijken alleen te spelen bij Windowssystemen van Microsoft. Crowdstrike is een van de grootste cybersecuritybedrijven ter wereld.