23 mei 2024
Thumbnail voor Rechter oordeelt opnieuw in overnameruzie Sunweb en Corendon

Rechter oordeelt opnieuw in overnameruzie Sunweb en Corendon

AMSTERDAM - Na een voortslepende ruzie tussen reisorganisaties Corendon en Sunweb, heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag uitspraak gedaan over de zaak. In 2019 kondigde Sunweb aan te gaan fuseren met branchegenoot Corendon, maar middenin de coronacrisis besloot Sunweb de fusie niet door te zetten, waarop Corendon naar de rechter stapte.


Sunweb zou met de fusie Corendon overnemen voor 146 miljoen, maar eind oktober 2019 besloot Sunweb er toch niet mee door te gaan. Corendon zou zich niet aan alle voorwaarden hebben gehouden, maar volgens Corendon wilde Sunweb onder de deal uit vanwege de coronacrisis. Het bedrijf stapte naar de rechter en eiste betaling van de afgesproken prijs.

Ontkennen
Sunweb ontkende de beschuldigingen van Corendon en stelden dat de overname uiteindelijk niet doorging doordat er eind oktober 2019 geen garantie was dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het fusiebedrijf een certificaat zou geven om te mogen vliegen. Dit was juist een harde eis van financiers van de deal.

December vorig jaar stelde de rechter dat uit een bodemprocedure zou blijken dat Corendon wel alle afspraken nagekomen zou zijn. Toch kreeg Corendon in het kortgeding geen gelijk, want de gevolgen van zo’n beslissing zouden bijzonder verstrekkend en mogelijk onomkeerbaar zijn, aldus de rechter vorig jaar.

Hoger beroep
Sunweb claimde failliet te gaan door een afgedwongen overname. De rechter nuanceerde dat. “Het is niet zeker dat de soep zo heet gegeten wordt, maar het kan ook niet worden uitgesloten.” De rechter adviseerde de twee bedrijven om de deal aan te passen aan de gewijzigde situatie. Corendon stond daarvoor open, Sunweb niet. Corendon zei in hoger beroep te gaan, het bedrijf zag in de uitspraak van de rechter een bevestiging van het standpunt dat het aan alle voorwaarden voor de overname heeft voldaan.

Sunweb gelijk gegeven
Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag alle vorderingen van Corendon afgewezen en Sunweb op alle punten gelijk gegeven. De Sunweb Group hoeft daardoor de overname van Corendon niet voort te zetten.