5 maart 2024
Thumbnail voor Reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland geopend

Reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland geopend

SYDNEY/AUCKLAND - Inwoners uit Australië en Nieuw-Zeeland kunnen vanaf vandaag vrij tussen beide landen reizen zonder daarna in quarantaine te hoeven. Door het strenge beleid en volledig sluiten van de grenzen heeft zowel Australië als Nieuw-Zeeland de coronabesmettingen weten in te dammen.


Beide landen sloten de grenzen in maart vorig jaar. Afgelopen oktober werd de quarantaineplicht voor Nieuw-Zeelanders opgeheven die naar bepaalde Australische deelstaten wilden reizen. Omgekeerd gold dit nog niet.

Volgens een gezamenlijke verklaring van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en de Australische premier Scott Morrison moet het openen van de grenzen een positieve draai geven aan de economie in beide landen en duizenden mensen herenigen met hun familieleden.

Verwacht wordt dat duizenden mensen vandaag in het vliegtuig stappen. Op de vliegvelden in Sydney (Australië) en Auckland (Nieuw-Zeeland) stonden er al rijen mensen te wachten op familieleden en vrienden. Alan Joyce, directeur van de Australische vliegmaatschappij Qantas, liet aan ABC weten dagelijks zestien vluchten naar Nieuw-Zeeland uit te voeren. “Die zitten allemaal vol.”

Qantas zal vanaf vandaag wekelijks tweehonderd keer heen en weer vliegen naar Nieuw-Zeeland. Ook luchtvaartmaatschappij Air New Zealand verviervoudigt de capaciteit naar dertig dagelijkse vluchten tussen de landen.